Savuoti ételek

A hagyomány szerint ezen az ünnepen, de legalább a második napon tejes ételeket kell enni. Savuot a Tóraadás ünnepe is, és amilyen fontos az embernek a tej, olyan fontos a zsidóságnak a Tóra. Régen tejfeles zöldséglevest és túrós tésztafélét pl. gombalevest túrós palacsintával ettek. Amerikában és Nyugat Európában lazacos, sajtos ételek kerülnek asztalra. Manapság végeláthatatlan mennyiségu alapanyag kapható, így nem nehéz jó dolgokat fozni.

 

Sajtos omlett

Hozzávalók személyenként: 2 egész tojás, 1 evokanál tejfel, 1 evokanál liszt, 1 kocka (karaván) ömlesztett sajt, só, kevés fehér bors, olaj a sütéshez

A tojásokat felütjük, villával jól felverjük, majd hozzáadjuk a lisztet, tejfelt, sót, borsot és simára keverjük. Serpenyoben olajat melegítünk, vigyázzunk, ne túl forróra, mert akkor odaég, és beleöntjük a masszát. Megfordítjuk, a másik oldalát is megsütjük, majd kiszedjük és félbehajtva tálaljuk. Nagyon finom sóskaszószhoz, spenóthoz, vagy más fozelékhez, de önállóan is megállja a helyét. Lehet néhány szép vastag spárgát sós vízben kifozni, s a közepébe tölteni.

Tejfeles krumplileves

Hozzávalók: 5-6 szem szép nagy újkrumpli, 2 szél új sárgarépa, 1 szál fehérrépa, 1/2 karalábé, só, bors, 2 szál lehetoleg friss zellerlevél, a rántáshoz: 3 ek. olaj, 1 fej vöröshagyma, apróra vágva, pirospaprika, kevés liszt, 1 pohár tejfel

A megtisztított zöldségeket feltesszük foni egy fazékban, amikor már majdnem kész, az olajon megdinszteljük a hagymát, pirospaprikát, lisztet adunk hozzá, simára keverjük, és a forró levesbe szurjük. Beleöntjük a tejfelt, egyet forralunk vele, és tálalhatjuk. Van, aki nem keveri a tejfelt a levesbe, hanem az asztalnál adja fel, és mindenki igény szerint vesz belole.

Kapros lazac

Hozzávalók: 1 hosszú lazacfilé, l csokor kapor, 2 kanál vaj, kevés liszt, só, cukor, 1 pohár tejfel

A kaprot apróra vágjuk, a vajon megpároljuk, majd kevés lisztet adunk hozzá. Kevés vízzel felöntjük, majd simára keverjük a tejfellel. A lazacot gyengén sózzuk, tuzálló tálba tesszük, majd ráöntjük a kapormártást. 180 fokon sütjük. Vajas újkrumplival tálaljuk. Lehet tormaszósszal is készíteni, ilyenkor a kapor helyett üveges ecetes tormát használunk.

Áfonyás túrótorta

Hozzávalók: 1/2kg tehéntúró, 1 csomag vaníliás puding, 1/2 liter tej, habfixáló, 3 dl tejszín, cukor, citromhéj, 1 üveg áfonyalekvár

A pudingport elkeverjük annyi tejben, hogy feloldódjon, a többi tejet forrni tesszük, Amikor csaknem forr, összekeverjük a feloldott, ízlés szerint cukrozott pudingporral. Szorgalmasan keverjük, amíg megsűrűsödik, majd levesszük a tűzrol és kihűtjük. A túrót géppel elkeverjük, vagy villával összetörjük, citromhéjjal, cukorral ízesítjük, majd elkeverjük a kihűlt pudinggal. Felverjük a tejszínt, megcukrozzuk, hozzáadjuk a fixálót, majd a túrókrémhez keverjük. Egy tortakarikát fóliával bélelünk, beleöntjük a túró felét, majd negyed órára a fagyasztóba tesszük. Amikor megdermedt, rákenjük a lekvár nagy részét, majd ráöntjük a massza másik felét is. A maradék lekvárt jól összekeverjük, és a torta tetejére köröket vagy egyéb mintákat rajzolunk. Tálalás előtt néhány óráig dermesztjük a hutoben.

Kellemes ünnepet és jó étvágyat!

 
WEBSHOP
Kabbala