Hirdessen a Magyar Zsidó Honlapon! 

Elzarándokoltam a dzserbai La Ghriba nagyzsinagógához

A tunéziai Dzserba szigetek közepén emelkedo osi zsinagóga az Izraelen kívül élo, szefárd (keleti) zsidóság számára évezredek óta fontos zarándokhely. A kis szigeten állítólag i.e. 587 utá n alakult meg az elso zsidó közösség. Ez az idoszak tragikus mérföldko a zsidóság történetében : a babilóniai fogság kezdete. Ekkor rombolták le az elso jeruzsálemi szentélyt, és Nabukonodozor (II. Nabú-kudurri-uszur) ekkor hurcolta Babilóniába Júda zsidó lakosságának legjavát.

Ám a júdeai zsidók maroknyi csapatának sikerült elmenekülnie, és Dzserba szigetén leltek menedékre. Idestova csaknem 3000 éve él ezen a parányi szigeten egy osi zsidó közösség, amelynek zsinagógájához számos legenda fuzodik: egy titokzatos, dúsgazdag asszonyról, La Ghribáról regélnek, aki felépítette a sziget elso, késobb róla elnevezett zsinagógáját. Peszah ünnepe alkalmából ide is elzarándokolnak azok, akik tudnak róla , hogy ez a templom a világ legosibb, muködo zsinagógája.

Dzserba több ezer fos zsidó lakossága a jelek szerint egytol egyig megbecsült polgára a nagy múltú tunéziai szigetnek. Ennek ellenére néhány éve arab terroristák robbantást hajtottak végre ebben a zsinagógában. Péntek esténként továbbra is rendszeresen több száz zsidó hívo várja a La Ghirba immáron újra muködo templomában a szombat beköszöntét.

? Hogyan történhetett meg a néhány évvel ezelotti tragikus merénylet? – kérdeztem a helybeli taxisofortol, aki a zsinagógához fuvarozott. (Az utazási iroda telepített, magyar idegenvezetoje ugyanis már érkezésünkkor közölte, hogy kivették a meghirdetett programból a zsinagóga meglátogatását …)

A sofor – egyszeru dzserbai szigetlakó – véleménye szerint az idegen arabok egyszeruen visszaéltek a sziget hagyományos vendégszeretetével, é s így szégyent hoztak rájuk. Mindenesetre megnyugtatóan hatott a látogatókra (rajtam kívül még francia és svéd csoportok is jelen voltak), hogy a repülotérihez hasonló biztonsági intézkedések után léphettünk be zsinagóga területére: a hatóságok, most már remélhetoleg, hatékonyan orzik a sziget e ritka történelmi kincsét.

Egyébként a szigetlakók napjainkban szinte szokatlannak tetszo emberi tulajdonságokról tettek tanúbizonyságot: derusek, barátságosak az idegenekkel szemben is. Mintha így utólag is igazolnák a Homérosz óta csodálatos légkörunek megismert „Lótuszevok szigete” vonzerejét, hiszen Odüsszeusz jó néhány embere döntött úgy, hogy a vendégmarasztaló szigeten folytatja életét.

A zsinagóga jellegzetesen keleti stílusú: boltíves, színes kerámiával díszített, különleges hangulatú templom, amelyet nagyrészt helyreállítottak a dzserbaiak szerint is gyalázatos merénylet után. A helyszínen általam készített, valamint a zsinagógában vásárolt (egész Tunéziában csak itt kapható) képeslapok számomra ismételten visszaidézik élményeimet, s remélem, hogy ezt olvasóimmal is megoszthatom.

Ha bárki elvetodik Dzserbára, biztos lehet benne, hogy, akárcsak jómagam, kellemes élményekkel tér majd vissza a „Lótuszevok szigetérol”, ám a La Ghirba nagyzsinagóga meglátogatása olyan gondolatébreszto és felemelo érzést jelent, amely feledhetetlen marad; ezért kár lenne kihagyni.

V. Pánczél Éva