Nemzetközi kántorkoncert

Nem mindennapi zenei élményben volt részük azoknak, akik a Zsidó Nyári Fesztivál zárónapján, az esti órákban megtöltötték Európa legnagyobb, s a világ második legnagyobb zsinagógájának széksorait Budapesten a Dohány utcában. Az eredeti tervek szerint négy főkántor szereplője lett volna a nagy érdeklődéssel várt hangversenynek. Sajnos a létszám eggyel megfogyatkozott. Ugyanis a műsorvezető - Fellegi Balázs - bevezető szavaiból megtudtuk, hogy Fekete László, a Dohány utcai zsinagóga népszerű főkántora váratlan hangszálgyulladása miatt kénytelen volt lemondani fellépését. Így azután három kántorművészt hallgathatott az est közönsége, akiknek soraiban számos külföldi zenekedvelő is helyet foglalt.
A több mint kétórás műsorban Kelen Tibor New York-i, Giora Sharon (Sándor György) szintén amerikai, valamint Tóth Emil budapesti főkántor tolmácsolásában egymás után csendültek fel a szebbnél szebb, héberül előadott dallamok - zömmel liturgiai énekek, zsoltárrészletek -, de népszerű operaáriák, duettek, s örökzöld olasz dalok is elhangzottak.
E sorok írója nem zenekritikus. Ezért nem érzi magát jogosultnak arra, hogy szakmai szempontból minősítse az előadókat, a műsorban hallottakat.
Legyen szabad azonban kitérni a krónikásnak az est egy-egy kiemelkedő mozzanatára, mint zenerajongónak, ezen belül is operabarátnak.
Újszerű volt, hogy többek között elhangzottak - és nagy tetszést váltottak ki a közönség körében - kántorduettek. Ugyancsak sok tapssal jutalmazták az egybegyűltek a Mamele című dalt, amely az anyai szeretetről szól, s jiddisül adta e1ő Sándor György. Continello olasz szerző "Ne bocsáss ránk, Uram, háborút" című művét Kelen Tibortól hallhattuk. Ez a dal rendkívül népszerű sláger lett Izraelben, s lelkes tapssal fogadta ezúttal a zsinagógai koncert közönsége is. Sándor György azzal örvendeztette meg a jelenlévőket, hogy elénekelte a Hegedűs a háztetőn című musicalből a mindenkor szívesen hallott - bátran állíthatjuk - világslágert: "Ha én gazdag lennék..." A hosszan tartó taps ezúttal sem maradt el. Tóth Emil tolmácsolásában hallhattuk Händel Xerxes című operájából a Largót. Az előadónak igencsak kijutott a tapsból. Bizet Gyöngyhalász című dalművéből Sándor György és Kelen Tibor énekelt kettőst, amelynek befejeztével ismét lelkesen tapsolt a közönség.
Összegezve a hallottakat: meggyőződhettünk róla - hiszen bebizonyították -, mindhárman széles skálájú repertoár birtokosai. A hallottak alapján az is kétségtelen, akkor is helyt tudnak állni, amikor operaáriákat énekelnek. Az viszont nem vitatható, hogy igazi zenei világuk a liturgiai dalok területe. Ez az ő elsődleges profiljuk.
A legnagyobb ünneplésben Kelen Tibor részesült. Rá nyilván sokan emlékeznek még a Magyar Állami Operaházban eltöltött évei kapcsán. Hasonlóképpen bőven jutott az ünneplésből Sándor Györgynek és Tóth Emilnek is.
Feltétlenül elismerés és dicséret illeti Neumark Zoltánt, aki a kántorművészek énekszámait kísérte zongorán - kiválóan.
A nemzetközi kántorhangverseny méltó záróaktusa volt a Zsidó Nyári Fesztiválnak, amelyet - most első alkalommal - a Budapesti Zsidó Hitközség Idegenforgalmi és Kulturális Központja rendezett. ó. r.