Zsidóságismereti tanfolyamok

Az itt olvasható tanfolyamok a közreműködők külföldi útja, illetve betegsége miatt 2010 tavaszán indilnak.

A Makkabi kiadó fontos zsidóságismereti tanfolyamokat szervez. Ezek a következok: 1. Tóra (Biblia) kör és általános zsidóságismeret, 2. Bevezetés a kabbalába, 3. Internetes héber nyelvtanfolyam. A tanfolyam szeptemberben indulnak, de már most lehet rá jelentkezni a Makkabi Kiadó szerkesztoségében (V. Szt. István krt. 11. T: 354-1560, 06-20-951-3281). Külön kérésre kiscsoportos zsidóságismereti tanfolyam megszervezését bármikor vállaljuk. Az iroda nyitva tartása: hétfotol csütörtökig 10-18, pénteken 10-15 óra között.

1. Tóra (Biblia) kör és zsidóságismeret

Ez a korábban már többször sikeresen lezajlott tanfolyam legközelebb 2009. szeptemberében indul. Hétfo esténkén 6 órai kezdettel a Bálint Zsidó Közösségi Házban (VI. Révay u. 16.) Salom klubjában tartják. A tanfolyam 30 eloadásból (15 alkalommal 2-2 tanóra) szolgál tanulságul kezdok és haladók számára, hogy mélyebben megismerjék a héber Szentírást és a zsidó vallás eszméit, tanításait. A tanfolyam vezetoje Raj Tamás forabbi, de vendég eloadókra is számíthatunk. A Tóra-kör a hagyományos zsidó, úgynevezett siur módszerrel (közös megbeszélés alapján történo együttes tanulással) zajlik, alkalmanként a Tóra (ezúttal Mózes II. könyve) egy-egy fejezetét vitatjuk meg, nyelvi, tartalmi és eszmei szempontból. A 30 eloadáson való részvétel költsége mindössze 15.000.- forint.

A tanfolyam szeptemberben indul, de már most lehet rá jelentkezni a Makkabi Kiadó szerkesztoségében (V. Szt. István krt. 11. T: 354-1560, 06-20-951-3281). Külön kérésre kiscsoportos zsidóságismereti tanfolyam megszervezését bármikor vállaljuk.

2. Bevezetés a kabbalába (kabbala hétvége)

Legközelebb 2009 októberében tartunk kabbala hétvégét, de arra már most be lehet jelentkezni. A tanfolyam egy teljes hétvégén (szombat-vasárnap) lesz Budapesten, a Makkabi Kiadó szervezésében. A tanfolyam részletes bevezetést nyújt az osi tanításokba és a modern kabbala önismereti-önfejleszto módszereibe. A kabbala hétvége eloadói dr. Popper Péter pszichológus, Raj Tamás forabbi, Tarnóc János muvelodéstörténész és Rajnai Éva asztrológus lesznek. A kabbala hétvége két teljes napot (szombat-vasárnap) átölelo eloadássorozatból áll. Az eloadások egy bérelt budapesti teremben lesznek megtartva, és mindkét nap de. 10 és déli 1 óra, illetve du. 2 óra és 1/2 6 között folynak, 1-1 rövid kávészünet beiktatásával. (A kávét, teát, süteményt a Kiadó szolgáltatta, ebédrol a résztvevok maguk gondoskodnak.)

A Kabbala hétvége tematikája: A kabbala világa: hogyan kerülhetünk kapcsolatba vele, és miért fontos ez számunkra? A kabbala irányzatai. Elméleti kabbala: A szefirák (szférák) tana. Az életfa, a menóra és Jákob létrája. A négy világ. A betu és a szám misztikája. A héber betuk felosztása és szellemisége. A szavak és a nevek titka a kabbalában. Az önismeret szerepe a kabbalában. Lélek és energia. Gyakorlati kabbala: A siker és a boldogság titka, a sikertábla. Szerelem és párválasztás. A meditáció a kabbalában. Színek és bolygók. Kabbalista asztrológia.

A kabbala hétvége (a két napos eloadás-sorozat) összköltsége 20.000.- forint. Érdeklodni, bejelentkezni és beiratkozni lehet a Makkabi Kiadó szerkesztoségében (V. Szt. István krt. 11.) személyesen vagy telefonon (354-1560, illetve a 06-20-951-3281mobil számon). Külön kérésre kiscsoportos kabbala-tanfolyam szervezését is vállaljuk.

3. Héber internetes nyelvtanulás

Ezt a tanulási lehetoséget foként a vidéken lakók, vagy a rendkívüli módon elfoglalt érdeklodok számára ajánljuk. Lehetoséget találtunk rá (eloször Magyarországon), hogy az Internet segítségével meg lehessen tanulni héberül. Elsosorban a modern (Izraelben beszélt) héber (ivrit) nyelvre gondolunk ugyan, de mivel a különbözo korok héber nyelve végso soron egyetlen nyelv, így a tanfolyam elvégzése a Biblia héber nyelvének elsajátításához is nagy segítséget nyújt.

A mintegy fél éven át tartó tanfolyam kezdetén a résztvevok megkapják az általunk készített, írott és nyomtatott változatú héber betukészletet CD-n, amelyet saját gépükre telepíthetnek, és annak (valamint a gépükre telepített Skype és web kamera) segítségével gyakorolhatnak, illetve tarthatják a kapcsolatot a vezeto tanárral. Heti egy alkalommal kapják majd meg Interneten a feladatokat, amelyeket meg kell tanulniuk, és a feladatok megoldásait interneten küldhetik meg a tanárnak, amelyeket o kijavítva továbbít a résztvevoknek. A Skype révén konzultációra is lehetoség nyílik. Így közel fél esztendo alatt a héber nyelv alapjait meg lehet tanulni.

A 10 hetes tanfolyam ára, a nyelvkönyvvel, CD hanganyaggal, kezdo DVD-vel és a betukészletet tartalmazó CD-vel együtt összesen 30.000.- Ft + ÁFA. A tanfolyamra bármikor be lehet jelentkezni a Makkabi Kiadó szerkesztoségében (V. Szt. István krt. 11. T: 354-1560, 06-20-951-3281) történik. Az iroda nyitva tartása: hétfotol csütörtökig 10-18, pénteken 10-15 óra között.