Kérdése van? - kattintson ide
Oldal: 94 Előző Következő Első Utolsó Összesen: 218
Kérdés:

Tisztelt rabbi! Hogy néz ki a tipikus zsidó?
Én azt hallottam, hogy göndör, fekete haj, barna szem, hosszabb orr, görbe láb(?) stb.
Tényleg így néz ki egy tipikus zsidó?

Válaszol: Raj Tamás
Válasz:
Tisztelt Olvasó! Mint bizonyára tudja, az emberiség egyetlen fajta, noha valóban léteznek úgynevezett típusok, pl. negroid, mediterrán, kaukázusi stb. Ezek azonban nem jelentkeznek tisztán, mert minden nép, minden közösség vegyesen hordozza ezeket a sajátos vonásokat, persze az arányok népenként változhatnak. Az Ön által felsorolt vonások a karikatúra-zsidó vonásai, egyáltalán nem valósak. Ha a kérdés érdekli, Szilágyi Dénes: „A zsidó népegyéniség” címu könyve (Bp., 1943.) a legjobb szakmunka errol. (Könyvtárban megtalálja.) Üdvözlettel: R.T.
Kérdés:

Tisztelt rabbi! Mint minden nép, így a zsidó nép is veszélyben érzi magát, ha veszélyben érzi magát. A magyar zsidóság biztonságban érzi magát itt? Én remélem, hogy igen. Itt arra gondolok, hogy Mo.-n nagyon agresszívek a szélsőjobboldali pártok, ami miatt esetleg meggyűlölhetnek minket a zsidók, és elkönyvelhetnek agresszív, antiszemita országnak. Pedig nem vagyunk azok, én pl: nagyon szeretem a zsidókat.

Válaszol: Raj Tamás
Válasz:
Tisztelt Olvasó! Azt hiszem, Ön jól látja a helyzetet, a magyar zsidók ma biztonságban érezhetik magukat Magyarországon, noha egy csekély (nem egészen 2 %), valóban hangos antiszemita réteg igyekszik az ország rossz hírét kelteni Európában. Holott jól jellemzi Magyarország pozitív szerepét már az a tény is, hogy ma Közép-Európában itt él a legjelentosebb számú zsidó közösség. Üdvözlettel: R.T.
Kérdés:

Tisztelt Rabbi!
Írna kérem pár szót rabbi Akibáról? Vagy esetleg tudna ajánlani könyvet, ahol bovebben olvashatok róla?
Köszönöm: Judit

Válaszol: Raj Tamás
Válasz:
Kedves Judit! Javaslom, hogy olvassa el „Zsidó eszmék és jelképek” címu könyvemet, amelyben meglehetosen sokat írtam Akibáról, különösen „A világ kihívása” címu fejezetben. Még jobb persze, ha a Talmudban található történeteit és mondásait olvasná el. Ehhez forrásként ajánlom Molnár Erno: A Talmud könyvei, vagy Krausz N.: A Talmud bölcsei címu könyveket. Üdvözlettel: R.T.
Kérdés:

Udvozlom!
Ugy nez ki hogy tob mint 7 ev utan vegre ujra haza tudok majd latogatni. Azt tervezzuk, hogy baratnommel es a kisfiammal kirandulni fogunk a szep magyar tajakon miutan en megaltogattam edesanyam sirjat Bp-en. en 94 ota nem elek otthon es gondolom azota sokat valtozhatott otthon minden. A baratnom es en mindketten kizarolag kosherul etkezunk es mivel en Bp en kivul nem ismerem ki magam Magyarorszagon belul, es gondolom 94 ota masok otthon a visoznyok, arra szeretnem megkerno a tisztelt Rabbi urat, hogy ha van par perce, segitsen kosher ettermek, elelmiszer boltok kerseseben. Ugy tervezzuk, hogy Bp, Pecs es kornyeke valamint talaln egy hetvegere Balaton lesz az uticel.
Koszonettel
Zsuzsa Oren

Válaszol: Raj Tamás
Válasz:
Kedves Zsuzsa! Nagyon szívesen segítek Önöknek. Budapesten van már kóser szálloda, étterem, cukrászda és élelmiszer bolt. Ezek megtalálhatók honlapunk „utazás” rovatában. Pécsett, Debrecenben és Szegeden csak a hitközség melletti szociális otthonban lehet kóser ebédet kapni, elozetes bejelentkezés alapján. Balatonfüreden van hitközségi kóser étterem és szállás is. (Az adatok ugyanott megtalálhatók.) Ha nem találja meg, kérem, írjon privát levelet, és megküldöm Önnek az adatokat. Szívélyes üdvözlettel: R.T.
Kérdés:

Udvozlom!
Ego aldozat? Es mit egettek? Milyen ceremoniaval? Es milyen cellal?

Válaszol: Raj Tamás
Válasz:
Én is üdvözlöm Önt. Javaslom, hogy olvassa el a Bibliát. Ha azután is lesz kérdése, szívesen válaszolok, noha - mint korábban írtam - ezt a szertartást közel kétezer éve nem gyakorolják. R.T.
Kérdés:

Kedves rabbi!Köszönöm válaszát.Szeretném
megkérni,hogy írjon néhány sort az Isten-
tiszeteltük szertartásáról,hogy nekem hová
kell ülni a zsinagógában.Gondolom letérdelni
nem szoktak mint mi katolikusok.Mivel írtam
hogy héberül sajnos nem tudok,remélem nem
lesz gond ha a szövegeket nem mondom a többiekkel.Illetve szeretném még megkérdezni
hogy mikor tartanak a hónapban biblia magya-
rázást és oda el tudok-e menni,hogy meghall-
gassam az oktatást.Valamint szeretnék egy-
szer elmenni Auschwitzba,hogy lerójam kegyeletemet annak a több mint 400000 honfi-
társam emléke elött akiket azér gyilkoltak meg mert más vallási felekezethez tartoztak.
Nem tudom hogy önök szerveznek-e ilyen utakat és ha igen hol lehet jelentkezni? Bár
pár éve volt holokauszt kiállítás néhány
múzeumban ami nagyon döbbenetes volt és mély
hatást gyakorolt rám.Foleg a gyermek holokauszt kiállításnál "tört el a mécses"
Elnézést az érzelgésért.
Várom válaszát.Köszönettel és tisztelettel
Mónika

Válaszol: Raj Tamás
Válasz:
Kedves Mónika! Mindenekelott le szeretném szögezni, hogy ne feszélyezze magát, mert nincs semmi különös szokás. Valóban nem térdelünk le, mert a zsinagógában, Isten színe elott szabad emberekként kell éreznünk magunkat. Héberül azonban a legtöbben nem tudnak, illetve csak keveset, hogy követhessék az imákat. Kiadtam kezdok számára egy magyar fordításos és fonetikus, magyarázatos péntek esti imakönyvet („A szombat angyalai” címmel), amely könyv néhány száz forintért kapható. Bibliaórát én magam tartok péntek délutánonként 4 órától a Lauder Iskolában (XII. Budakeszi út 48.). Ha eljön, szívesen venném: a portás megmondja, hol talál. Egyébként utána ott is tartok istentiszteletet. Szívélyes üdvözlettel: R.T.
Kérdés:

Kedves Raj Tamás főrabbi úr!
Izraelben és úgy általában milyen a magyarok megítélése a zsidók szemében?
Ugyanis Herz Tivadar, Izrael újbóli megálmodója magyar zsidó volt, Izraelben ma is van magyar származású zsidó politikus, több is, a Moszad kiképző taktikáját, harcművészetét is egy innen kivándorolt magyar ember "találta fel", a legtöbb zsidómentő neve is magyar 44-ből, itt él a legtöbb zsidó egész Közép Kelet Európában, itt öszpontosul a legnagyobb zsidó befektetés egész Közép Európában, itt van a legnagyobb zsidó nyári fesztivál Közép Európában, itt szervezik Közép Kelet Európa legnagyobb zsidó találkozóit, Izrael 6. legnagyobb városát magyarországi zsidó alapította az 1800-as években, innen származik Pulitzer, akiről díjat neveztek el, itt voltak az ősei Teller Edének, Weihmann Mór-nak, aki ha jól tudom Budapestet egyesítette, itt harcoltak a zsidók a legjobban a befogadó országukért minden háborúban, és még sorolhatnám a sok sok közös vonást, ami erősíti a zsidók és magyarok kapcsolatát. Tehát a kérdésem, ennek tudatában, milyen a zsidók, és Izraeli zsidók véleménye a magyarokról és Magyarországról? Tudják egyáltalán, hogy mennyi jeles magyar zsidó ember született itt, aki később nekik is segített?
Remélem a zsidók többsége szeret minket.
István.

Válaszol: Raj Tamás
Válasz:
Kedves István! Köszönöm levelét és kérdését, azt hiszem, csak pozitív választ adhatok, hiszen már abból is, amit felsorolt, kitetszik, mennyire ragaszkodtak a magyar zsidók a magyarsághoz és Magyarországhoz. Csak a pontosság kedvéért: két nevet kissé félreüthetett. Helyesen: Herzl Tivadar és Wahrmann Mór. Egyébként Herzl legközvetlenebb munkatársa és utódja, Max Nordau is Budapesten született. Szívélyes üdvözlettel: R.T.
Kérdés:

Tisztelt Rabbi!
Amerikából hazajött barátnom mesélte, hogy találkozott kint egy noi rabbival. Ez nem is annyira meglepo, de mutatott fotókat, ahol a gyülekezet noi tagjai tfilint viseltek. Ez hogy lehetséges? Egyáltalán érvényes?
Köszönöm: Judit

Válaszol: Raj Tamás
Válasz:
Kedves Judit! A Talmud szerint az olyan vallási törvények alól, amelyek idohöz vannak kötve (így például a Tórához való felhívás, a tálisz — az imaköpeny — és a tfilin — imaszíj — viselése stb.) „a nok fel vannak mentve”. Nem tilos, de egyszeruen az illem miatt (mert a menstruációs napokon nem tehetnék, és így a hölgyek „belso problémája” azonnal kitudódna — a nok ezeket nem gyakorolják. Ma már persze a megszokás sem teszi lehetové a régi szabály megváltoztatását. Ennek ellenére a reform irányzatú gyülekezetekben gyakorolják. Valószínuleg nem értik, hogy itt nem a noi egyenjogúság sérül, hanem épp ellenkezoleg, a szabály a nok védelmét szolgálja. Üdvözlettel: R.T.
Kérdés:

Kedves Rabbi! Köszönöm, hogy válaszolt az áldozatokkal kapcsolatban feltett kérdésemre. Nagyon remélem, hogy nem indítottam el vele valami rosszízu lavinát az Írást nem ismerok között. A kérdésem lényege pont az volt, hogy ma hogyan kell értelmezni a ma már nem gyakorolt Istentiszteleti formákat. Válasza értelmében -szerintem- az ételáldozat mai megfeleloje az Írással való táplálkozás (vagyis annak olvasása)lehet. Tisztelettel:L.J.

Válaszol: Raj Tamás
Válasz:
Kedves L.J.! Köszönöm válaszát és tanulságos véleményét. R.T.
Kérdés:

Kedves Rabbi!
Lehet, ostobaságot kérdezek-elnézést érte.
Széder este elhangzik ez a mondat "Jövore Jeruzsálemben!"
Mi ennek a mondatnak a jelentése? A Messiás eljövetelére utal?
Olvastam egy másik válaszában, hogy a Lauder iskolában tart imaórát. Bárki érdeklodo rész vehet az órán?
Tisztelettel: V. Tímea

Válaszol: Raj Tamás
Válasz:
Kedves Tímea! Jól sejti, a széder este elhangzó mondat osi idok óta a messiási korba vetett reményünket szimbolizálja. Ha kívánja, természetesen részt vehet a péntek esti istentiszteleten, vagy akár a májusban még tartó bibliaóráimon is, csak arra kérem, hogy elotte jelentkezzen nálam. (A portás tudja, hol vagyok.) A Bibliaiskola du. 4-kor, az istentisztelet 6-kor kezdodik. Tisztelettel várom: R.T.

 

Oldal: 94 Előző Következő Első Utolsó Összesen: 218
Kérdése van? - kattintson ide