Kérdése van? - kattintson ide
Oldal: 218 Előző Következő Első Utolsó Összesen: 218
Kérdés:

A kérdésem az lenne Rabbiúr:az abortusz ember ölésnek számít-e az írás szerint?
Köszönettel Ibolya

Válaszol: Raj Tamás
Válasz:
Kedves Ibolya! A Szentírás ugyan nem tiltja kimondottan az abortuszt, mert annak idején az emberek inkább több, mint kevesebb gyermeket szerettek volna, de a Biblia szellemiségével ellenkezik. Üdvözlettel: R.T.
Kérdés:

Tisztelt Rabbi!
A kérdésem az lenne,hogy áttérhetek-e a zsidóvallásra, és ez a gyakorlatban hogyan nézne ki, milyen eljárás van ez esteben?

Köszönöm válaszát!

Maradok Tisztelettel: Orosz Gábor

Válaszol: Raj Tamás
Válasz:
Kedves Gábor! Természetesen felveheti a zsidó vallást, noha mi általában nem szoktunk téríteni. A részletekrol olvassa el a korábban hasonló kérdésekre adott válaszaimat. Alapismeretnek ajánlom még az általam írt kis könyvet is, amelynek címe: Nem idegen közöttünk. A zsidóságról mindenkinek. Üdvözlettel: R.T.
Kérdés:

Tisztelt Raj Tamás!
A kérdésem az lenne, hogy: Mózes elvette Cipporát, Jitro lányát, aki nem volt zsidó.
Két gyermeket nemzett neki.
Van-e valahol erre érdemi leírás, hogy mi lett velük, mert késobb ha jól tudom, erre már nincs utalás a Tórában.
A másik kérdésem: Mózes, mikor lejött 40 nap múlva a hegyrol a két kotáblával, és meglátta az aranyborjút, azt parancsolta, hogy végezzenek azokkal, akik részt vettek a bálványszobor elkészítésében, és kételkedtek benne, hogy visszajön. Kb. 3000 embert megöltek büntetésképp. Miközben már ott volt a kotáblán, hogy: -Ne ölj!
Köszönöm a válaszát!

Válaszol: Raj Tamás
Válasz:
Tisztelt Olvasó! (Mindenekelott sajnálom, hogy nem tudom megszólítani, mert elfeledkezett bemutatkozni.) Ami a kérdéseit illeti? Mózes két fiának késobbi sorsáról valóban nem szól a Biblia. A „Ne ölj” parancsolata nem zárja ki a halálbüntetés alkalmazását, mint ahogy a „megengedett” (= honvédo) háborúban történo emberölést sem. Üdvözlettel: R.T.
Kérdés:

Kedves Rabbi!

Szeretném megtudni Önnek mi a véleménye a Mózes vezetéknév eredetérol? Elképzelheto, hogy zsidó eredetu? Erdélyben élünk, nem tudom, hogy itt mennyire volt elterjedt korábban ez a vallás.

Válaszát elore is köszönöm.

Tisztelettel,
Mózes Mónika

Válaszol: Raj Tamás
Válasz:
Kedves Mónika! A Mózes családnév zsidó körökben is elofordul, én is ismertem ilyen nevu zsidókat. Erdélyben azonban igen gyakori volt az ószövetségi nevek használata nem zsidó körben is. Üdvözlettel: R.T.
Kérdés:

TISZTELT FORABBI.
NEKEM A 4 NAGYSZÜLOMBOL 3 ZSIDÓ,CSAK AZ APAI NAGYAPÁM NEM ZSIDÓ. MOST AKKOR ÉN ZSIDÓ VAGYOK? HA IGEN AKKOR MIÉRT KERESZTELTEK MEG? TISZTELETTEL RÓBERT

Válaszol: Raj Tamás
Válasz:
Kedves Róbert! Ön természetesen zsidónak számít, mert a mai hagyományos vallási gyakorlat szerint, akinek az édesanyja zsidó, maga is annak tekintheto. Nem tudhatom, miért keresztelték meg, de ha ezt megtették, azt elobb Önnek meg kell szüntetnie a zsidó folytonosság érdekében. Üdvözlettel: R.T.
Kérdés:

Tisztelt Rabbi!
Nagyon meglepodve olvastam az egyik hozzászoló "kiegészítését" a "Mióta élnek zsidók Magyarországon ?" címu kérdéshez.
Ez a úgymond "kiegészítés" szerintem semmi valóságot nem tükröz:leheséges,hogy éltek Pannóniában zsidók,de erre nincs biztos régészeti bizonyíték (viszont az biztos hogy 1051-ben már volt zsinagógájuk az országban),ráadásul honnan tudja a hozzászoló,hogy Árpád vezér felesége zsidó volt,ha nem maradt fenn a feleségérol semmilyen történelmi bizonyíték,felirat??
Kézai Simon életérol szintén nem tudunk semmi biztosat (egyes kutatók úgy vélik,hogy német család sarja volt).
A honfoglaló magyarság között szintén nem lehettek zsidók,mivel a kabarok (akiket egyesek tévesen zsidó vallásúaknak tartanak)fellázadtak a kazár uralom és hittérítés ellen,és ezért csatlakoztak a magyarokhoz,akik szintén le akarták rázni a kazár igát (a kabar név azt jelenti hogy lázadó).
Az Aba nemzetségnév pedig jász eredetu,csak hasonló a sémi nyelvek abu-,abba-, szavához (ahogy a magyar nyelvben is vannak olyan szavak.melyek hasonlítanak egy másik nyelv eltéro jelentésu szavához).
Forrás:Wikipédia,Czeizel Endre-A magyarság genetikája,Magyar Enciklopédia
Tisztelettel:Roland

Válaszol: Raj Tamás
Válasz:
Kedves Roland! Önnek sok tekintetben igaza van, de nem mindenben. Pannóniában a zsidók jelenlétérol számos régészeti lelet tesz tanúságtételt. Sírkövek és feliratok mellett (ezek a Nemzeti Múzeum kotéréban és a Zsidó Múzeum bejáratában láthatók) tárgyi emlékek is vannak: pecsétek, gemmák, érmék stb. A honfoglaló sírok egyik csoportjában, Békésben is gyanítható, hogy ott zsidó vallású kabarok lettek eltemetve, ami az Ön általi érvelésnek ellentmond. Szent István és utódainak törvényei sem véletlenül említik a zsidókat. Az Árpád-ház korából számos oklevél is beszél a zsidók jelenlétérol. Üdvözlettel: R.T.
Kérdés:


Érdeklodni szeretnék, hogy most a zsidóság vallás-e vagy faj? Az askenázi zsidók vér szerint, vagy vallás szerint zsidók?

Válaszol: Raj Tamás
Válasz:
Tisztelt Olvasó! (Mindenekelott sajnálom, hogy nem tudom megszólítani, mert elfeledkezett bemutatkozni.) A zsidóság úgynevezett egy-népi vallás, ami azt jelenti, hogy aki zsidó vallású, vagy akár áttér a zsidó hitre, egyszersmind a nép tagjává válok. Tehát mindenki, így az askenázi eredetuek is a vallásuk alapján zsidók. Egyébként nem árt tudnia, hogy az emberiség egyetlen faj, ezen belül léteznek típusok (fajták), de a zsidók sem sorolhatók ide. A tudósok beszélnek mediterrán, negroid, turanoid, kaukazoid és egyéb típusokról. Üdvözlettel: R.T.
Kérdés:

Kedves Rabbi,

hol lehet Magyarországon kipát venni? Sehol nem találom. Válaszával sokat segíthetne.

Péter

Válaszol: Raj Tamás
Válasz:
Kedves Péter! Mindenféle judaikát (nemcsak amit keres) megtalál az lábbi boltokban: Bibliai galéria, VII. Wesselényi u. 13. és Kabbala könyv- és ajándékbolt XIII. Hollán u. 25. Üdvözlettel: R.T.
Kérdés:

Tisztelt Raj Tamás
Szeretnék egy kérdéssel fordulni önhöz.
A nagymamám neve:Teinhingréber Margit.
Szeretném megtudni hogy ez a név Zsidó eredetü-e? És ha az akkor Én zsidó származású vagyok?
Köszönettel és Tisztelettel:Tibor

Válaszol: Raj Tamás
Válasz:
Kedves Tibor! Ez a családnév éppúgy lehet zsidó, mint német eredetu család neve. A leszármazás anyai ágon számít, de csak akkor, ha nem hagyták el a hitüket. Itt szeretnék üzenni minden kedves Olvasómnak, hogy vidéki tartózkodásom miatt sokáig nem tudtam válaszolni a kérdésekre, sot a jövo héten is elfoglaltságom miatt nem igen tudok géphez ülni. Kérem ezért Olvasóim szíves türelmét. Üdvözlettel: R.T.

 

Oldal: 218 Előző Következő Első Utolsó Összesen: 218
Kérdése van? - kattintson ide