Kérdése van? - kattintson ide
Oldal: 217 Előző Következő Első Utolsó Összesen: 218
Kérdés:

Tisztelt Forabbi!

A kérdésem a következo lenne: A Schneider családi név zsidó eredetu?Válaszát elore is köszönöm.

Válaszol: Raj Tamás
Válasz:
A családnév jelentése szabó. Így ez lehet, lehetett zsidó és nem zsidó családok neve egyaránt. Üdv. R.T.
Kérdés:

Tisztelt Rabbi!

Érdeklodnék Öntol, hogy prozelita személynek van e lehetosége alijázni Izraelbe, vagy csak a származás ad rá jogosultságot?

Üdvözlettel,
Máté

Válaszol: Raj Tamás
Válasz:
Kedves Máté! A zsidó vallás felvétele szabályos alapján bárki azonos jogokat szerezhet a többi zsidóval, így ez az izraeli honosításra is feljogosíthat. Üdvözlettel: R.T.
Kérdés:

T.Rabbiúr!
A Szentírásban van-e arról szó,hogy a Föld nem lesz örökké?
Köszönöm elore is a válaszát Anikó

Válaszol: Raj Tamás
Válasz:
Kedves Anikó! Nem ismerek ilyen bibliai kijelentést, jóllehet az ellenkezojét sem. Üdv. R.T.
Kérdés:

Tisztelt Rabbi!

Eloször megköszönném szíves felvilágosításait a korábbi kérdéseimmel kapcsolatban. Most az nem világos számomra, hogy a 2 Mózes 15,26 alatt a folyónál milyen törvényt kapott Izrael, ha a tízparancsolat csak a Sináj heyegn lett átadva?

Köszönettel Kornél.

Válaszol: Raj Tamás
Válasz:
Kedves Kornél! Ez a mondat, az isteni kijelentés nyugodtam tekintheto egyfajta eloreutalásnak is, de tudnia kell, hogy Izrael népe méár korábban is kapott törvényeket és parancsolatokat. Javaslom, hogy olvassa el errol Hol lakik Isten címu könyvem idevágó fejezeteit (Ábrahám megtartotta a Tórát? és Isten, mint háziorvos stb.). Üdvözlettel: R.T.
Kérdés:

Tisztelt Raj Tamás Forabbi!

Sajnos nem sikerült lefordítanom a kisfiam nevét héberre(ha lehet egyáltalán)Alexander-nek hívják.Gondolom az x-et k-val és sz-szel ,vagy s-sel helyettesítik.Leírná nekem Kedves Rabbi,hogyan kell írni?Ilyesmivel megbírkoznék,ha megvásárolnám a Héber betuk misztikája c. könyvét?
Elore is nagyon köszönöm válaszát:Németh K.Eszter

Válaszol: Raj Tamás
Válasz:
Kedves Eszter! Mindenekelott tudnia kell, hogy az Alexander zsidó személynévként is használatos. Az x-et vakóban k, és sz betukkel kell írni. Héberül nem tudom elküldeni Önnek, mert más netukarakter nem megy át a netren. Viszont ide írom a helyes betusort, amelyeket valóban megtalál az említett könyvben: ALEF-KÁF-SZAMEKH-NUN-DALET-RÉS. Betuszámértékük 365. Üdvözlettel: R.T.
Kérdés:

Kedves Raj Tamás!

Azért írok Önnek,mert meg szeretném kérdezni h., a DÁVID családnév zsidó eredetu-e?
Engem Dávid Tamásnak hívak.
Általában olvasom ezt a fórumot és már korábban felfigyeltem arra h. egy hölgy kérdésére :"Dávidovics családnév is egyértelmuen zsidó család neve lehetett", ezt válaszolta.
Ennek értelmében ami a dávid vévbol van az mind zsidó név?

Köszönöm válaszát, jó egészséget!

Tamás

Válaszol: Raj Tamás
Válasz:
Kedves Tamás! A Dávid családnév nem feltétlenül zsidó eredetre utal, mert ismertem egy erdélyi magyar nemes családot is ugyanezzel a névvel. Erdélyben ugyanis nagyon kedvelték a bibliai héber neveket, amelyekbol olykor családnév is lett. A Davidovics ellenben szláv változat, ahol nem létezett ez a szokás: ott csak zsidók használták ezt a nevet. Üdvözlettel: R.T.
Kérdés:

Tisztelt rabbi!
Az önök hite szerint csak a zsidó nép üdvözülhet? Vagy van olyan tanításuk, mely szerint Isten jobban bánik a zsidó néppel, mint bármely mással? Válaszát elore is köszönöm!

Válaszol: Raj Tamás
Válasz:
Tisztelt Olvasó! (Mindenekelott sajnálom, hogy nem tudom megszólítani, mert elfeledkezett bemutatkozni.) Több más vallástól eltéroen a zsidóság úgy véli, hogy a jámbor zsidók mellett „a világ népeinek jámborai” helyet kapnak a jövendo világban, mivel Isten egyaránt megjutalmazza oket. Üdvözlettel: R.T.
Kérdés:

Tisztelt Forabbi szeretném megkérdezni hogy a Dévényi családnév zsidó név-e?
Üdvözlettel: D.Tamás

Válaszol: Raj Tamás
Válasz:
Kedves Tamás! Ez nagy valószínuséggel magyarosított családnév, és így lehet akár zsidó (akár nem zsidó) csaláf nrvr. Üdvözlettel: R.T.
Kérdés:

T.Rabbiúr!
Elnézést a sok kérdésért,de Ön azt mondta,hogy bátran tegyük fel a kérdéseinket.
Mit jelent üdvözülni,az idok végén/utána megszünik létezni a Föld/,Illés próféta lesz a messiási kor hírnöke.Ha a messiási kor eljön miért kellene még tanulmányozni a Tórát?Még egy utolsó kérdés:Nem ellentmondásos ez Eltüntetem a vadállatokat a Föld színérol,de elobb azt mondja a próféta,hogy a ,,FARKAS ÉS A BÁRÁNY,A PÁRDUC ÉS A KECSKEGIDA EGYÜTT LEGELÉSZNEK.kEDVES rABBIÚR LEGYENSZÍVES VÁLASZOLNI
tISZTELETTEL:aNIKÓ

Válaszol: Raj Tamás
Válasz:
Kedves Anikó! Noha mi hiszünk az isteni jutalomban és büntetésben, nem beszélünk üdvözülésrol. A Föld nem szunik meg, csak megújul, Élijáhu (Illés) valóban a messiás hírnöke. A messiásai kor eljöveteléért mindannyiunknak tennünk kell, s éppen azért kell a Tórát tanulmányozni, követni, hogy ilyen életet éljünk. A vadállatok sem semmisüknek meg hitünk szerint, csak megszünnek ragadozók lenni, ahogy az ember is. Üdvözlettel: R.T.
Kérdés:

Tisztelt Rabbi!

Szeretném kérni Önt, hogy szíveskedjék leírni az ároni áldás héber kiejtés szerinti formáját (latin betukkel a héber szöveget, ahogy hangzik)! Sajnos az interneten nem találtam sehol.
Köszönettel: Sándor

Válaszol: Raj Tamás
Válasz:
Kedves Sándor! Az áldás szövegének (szefárd kiejtés szerinti() fonetikus átírása a következo: JÖVARECHÖCHÁ ADONÁJ VÖJISMÖRECHÁ, JAÉR ADONÁJ PANÁV ÉLECHÁ VÍCHUNEKÁ, JISZÁ ADONÁJ PANÁV ÉLECHÁ, VÖJASZÉM LÖCHÁ SALOM. (Egyébként megtalálhatja a hagyományos magyarázatokkal és szokásokkal együtt honlapunk vallás rovatában, a péntek esti imák és családi ünnepség leírásában is. Üdvözlettel: R.T.

 

Oldal: 217 Előző Következő Első Utolsó Összesen: 218
Kérdése van? - kattintson ide