Kérdése van? - kattintson ide
Oldal: 215 Előző Következő Első Utolsó Összesen: 218
Kérdés:

T.Forabbi úr!
A kérdés a következo:a Maurer név zsidó eredetu-e?

Válaszol: Raj Tamás
Válasz:
Nem feltétlenül, de ismertem ilyen nevu zsidó családot is. Üdv. R.T.
Kérdés:

Tisztelt forabbi úr! -Kérdésem az lenne hogy a Rektor és a Barnucz vezetéknév utalhat -e Zsidó felmenokre?Édesanyám vezetékneve Barnucz,az o édesannyának(nagyanyámnak)Orosz ,az o édesannyának(dédnagyanyámnak)Sándor a vezetékneve.a család szinte minden tagja,akiket említettem,a szabolcsi Bökönybol származik. Kérem segítsen! elöre is köszönöm!

Válaszol: Raj Tamás
Válasz:
Kedves Olvasó! Ezek a nevek egyáltalán nem tipikus zsidó családnevek, de már többször megírtam, hogy a név nem feltétlenül perdönto a vallási hovatartozást illetoen. Üdvözlettel: R.T.
Kérdés:

Tisztelt forabbi úr! Az Orosz és a Sándor vezetéknevet megtalálhatjuk a Zsidó Lexikonokban 19.századig visszamenoleg.Mit jelent ez? Mit tud,hallott Bököny zsidóságáról? Tisztelettel:Albert

Válaszol: Raj Tamás
Válasz:
Kedves Albert! Ezek a nevek csak azt bizonyítják, hogy a magyar zsidóság igen hamar igyekezett asszimilálódni, kényszeruen felvett német családneveiket megmagyarosították. Bökönyben hajdan igen komoly zsidó gyülekezet volt. Üdvözlettel: R.T.
Kérdés:

Kedves rabbi,
a mezuza feltételekor lakáson belül hogyan határozható meg a jobboldal? Belépéskor a mezuza megérintése és kezünk megcsókolás szokás, vagy törvény is? Mezuzat szoktak rakni közösségi épületekben is, pl. iskolák, zsinagógák? Vallásos zsidó beléphet-e olyan terembe, lakásba, ahol az ajtófélfán nincs mezuza?
Péter

Válaszol: Raj Tamás
Válasz:
Kedves Péter! Kérdéseire röviden válaszolok. A jobboldal a kívülrol érkezohöz mérten értendo. A mezuza megérintése, megcsókolása szokás. Minden olyan helyiségre szoktak mezuzát tenni, amelyben esznek vagy alszanak, ezért zsinagógák ajtaján általában nincs, de közösségi vagy osztályterembe tehetnek. Ha valahol nincs mezuza, az nem lehet kizáró ok a belépésre. Üdvözlettel: R.T.
Kérdés:

Tisztelt Mester!

Kiegészítést szeretnék tenni az egyik válaszához. A kérdés így szólt:"Mióta élnek zsidó vallású emberek Magyarországon?"
A válasz "Magyarország területén már a római korban is éltek zsidók....." számomra ködös, a lényeg kimaradt, ezért tisztázni szeretném.
Ismereteim szerint a honfoglaló Árpád felesége zsidó vallású volt. Aztán Árpád kiket küldött Szvatoplukhoz "vásárolni" földet, vizet, stb? Egyik királyunk pedig Aba Sámuel volt - 1041-44 között. Na meg Kézai Simon? És még sorolhatnám...
Tehát: valószínuleg éltek már "elottünk" is zsidók Pannóniában, de honfoglalóink egyik népe bizony a zsidó volt!
Az pedig, hogy valaki római katolikus, zsidó, református, hindu, muzulmán, buddhista, vagy akármilyen, számomra az egy vallási hovatartozás, semmi más!
Elnézését kérem,hogy "belekotnyeleskedtem", az Ön dolgába, de a közelíto pontosság késztetett rá.
Egyébként én "gój" vagyok.

Tisztelettel és üdvözlettel:
PJ

Válaszol: Raj Tamás
Válasz:
Tisztelt PJ! Kiegészítését megköszönve, közzéteszem. Üdvözlettel: R.T.
Kérdés:

Kedves Raj Tamás forabbi!

Ne haragudjon a kérdésért, de engem már régóta foglalkoztat. Mi a különbség kipa és kipa között? Pl. bucharian, yemeni, frik stb. Illetve a keresztény vallásban az eloljárok miért hordanak kipát?

Válaszát elore is köszönöm: Tamás

Válaszol: Raj Tamás
Válasz:
Kedves Tamás! Voltaképpen vallásilag nincs különbség, de egyes csoportok mégis szeretik így megkülönböztetni magukat. Az ortodoxok például a fekete kipát részesítik elonyben, a mérsékelten vallásosok a színeset. Nagyünnepeken szokás fehéret viselni. A katolikus papok hasonló sapkaviselete a tonzúra miatt jött szokásba, ami viszont tudtommal észak-afrikai pogány eredetu szokás. Üdvözlettel: R.T.
Kérdés:

Tisztelt Forabbi Úr!
Mit jelképez a zsidó vallásban az "Utálatos kép"?
Válaszát elore is köszönöm:Boros Mária

Válaszol: Raj Tamás
Válasz:
Kedves Mária! Ilyen jelkép nincs a mi vallásunkban, legfeljebb az antiszemiták terjeszthetnek ilyesmit. Üdvözlettel: R.T.
Kérdés:

T.rabbi!Az anyai nagymamám Berger Erzsébe,az édesapja Berger Jakab,édesannyja Majer(Maier,Mayer,nem tudom a helyes névhasználatát)Erzsébetnek hívták.zsidók lehettek-e?a nagyim nem tudja a választ!köszönöm,fontos lenne!!

Válaszol: Raj Tamás
Válasz:
T. Érdeklodo! A Berger Jakab név eléggé valószínusíti a zsidó származást, viszont ha az édesanyját is Erzsébetnek hívták, az mégis kizárja ezt, mivel nálunk nem szokás élo családtag nevét átörökíteni a gyermekre. Talán a dédapa zsidó származású volt, de elhagyta a hitét? Üdvözlettel: R.T.
Kérdés:

Tisztelt Raj úr!
A goj szó mit jelent?
köszönöm.

Válaszol: Raj Tamás
Válasz:
Tisztelt Olvasó! (Mindenekelott sajnálom, hogy nem tudom megszólítani, mert elfeledkezett bemutatkozni.) A goj héber szó, eredeti jelentése nép, nemzet. A Bibliában még a választott néprol is azt mondja Isten: „legyetek számomra szent nép! (héberül goj kados). Késobb a rómaiakat nevezték gojimnak, mert a légiók katonái nagyon sok népbol gyultek össze és különféle nyelveken beszéltek. Az újkortól az európai keresztényekre, elsosorban a római katolikusokra értették. Mivel sokan, tévesen sérto kifejezésnek vélik, nem szeretem a használatát. Üdvözlettel: R.T.
Kérdés:

Kedves Uram !
Azt szeretném Öntol kérdezni, hogy miért nem használják az Isteni nevet, amely a héber tetragamma szerint JHVH - magyar megfeleloje Jahve, ill. JEHOVA.
Ez az egyedülálló név,
több mint 7000-szer szerepel az eredeti héber iratokban, ill. teljes bibliában, és a legfontosabb volt úgy Mózes idejében, mint Jézus imájában ( akit tudom Önök nem fogadnak el...)
JEHOVA - egy név, amelyrol elfeledkeztek, vagy csupán a szellemi Izrael ("Isten választottjai ") viselhetik napjainkban? :-)

Válaszol: Raj Tamás
Válasz:
Tisztelt Olvasó! (Mindenekelott sajnálom, hogy nem tudom megszólítani, mert elfeledkezett bemutatkozni.) A Bibliában található talán legfontosabb isteni név, a négybetus JHVH Örökkévalót jelent, mi ezt igen gyakran használjuk, de héberül helyette imában az Adonáj nevet mondjuk, amelynek jelentése: Uram. Ennek oka igen egyszeru: a JHVH kimondhatatlan szimbólum. A Jehova és a Jahve téves olvasat csupán. Üdvözlettel: R.T.

 

Oldal: 215 Előző Következő Első Utolsó Összesen: 218
Kérdése van? - kattintson ide