Kérdése van? - kattintson ide
Oldal: 214 Előző Következő Első Utolsó Összesen: 218
Kérdés:

Tisztelt Forabbi Úr!

Az iránt szeretnék tisztelettel érdeklodni, hogy a Tóvizi és a Kováry nevek utalhatnak-e esetlegesen zsidó származásra?

Válaszát elore is nagyon köszönöm! Tisztelettel: Tóvizi Sára

Válaszol: Raj Tamás
Válasz:
Kedves Sára! Nem valószínu, de már számtalanszor megírtam, hogy általában a nevek ne lehetnek perdöntok. Üdv. RT.
Kérdés:

T. Rabbi!
A következő kérdéseim lennének:
1) Mik a kerubok?
2) Van-e a bibliában szó arkangyalokról, és ha igen, akkor miben különböznek a többi angyaltól
3) Hol van a Bibliában szó arról, hogy a Sátán fellázadt az Úr ellen, és ezért büntetésből a pokolba taszították? egyáltalán létezik-e a Sátán (olvastam olyat is, hogy nem)
4) Létezik-e a pokol és a Mennyország, és ha igen, vagy halálunk után egyszerűen megszűnünk létezni? Mit ír erről az írás?
Köszönettel: N. Tamás

Válaszol: Raj Tamás
Válasz:
Kedves Tamás! Kissé sok kérdést tett fel egyszerre. A kerubok angyalfigurák, amelyek a frigyszekrényt díszítették. Az arkangyal görög eredetu szó, foangyalt jelent. A héber Bibliában több mint száz helyen találkozhatunk angyalokkal, de foangyalok nem szerepelnek, csak a késobbi zsidóságban említik oket. Összesen négyen vannak, közülük egyedül Gábriel neve található meg Dániel könyvében. A sátán szó vádolót, akadályozó tényezot jelent, csak Jób könyvében szerepel, mint égi ügyész. A lázadásáról szóló bibliai utalás erosen vitatható értelmezésu, úgymond pokolra jutásáról nincs szó. Egyáltalán a pokol így nem szerepel a héber Bibliában. Mi zsidók hiszünk a halál utáni jutalomban és büntetésben, a lélek halhatatlanságában, a jók és igazak Isten által történo jutalmazásában, de nem keltünk félelmet a pokol tüzével. Üdvözlettel: R.T.
Kérdés:

Tisztelt Raj úr!

Hallottam Öntol, hogy Ádámot nem konkrét személynek, hanem embercsoportnak tekinti, mivel az Ádám név is ezt jelenti: "ember". Biztos benne, hogy ez elegendo érv, hiszen Önöket zsidókat is hívják izraelitáknak vagy júdaitáknak Izrael (Jákób) és Júda pátriárkák leszármazottaiként, és ok sem jelképes személyek. Nem lehet, hogy magunkat, embereket is joggal hívhatjuk "ádámitáknak", azaz embereknek egyetlen közös felmenonk után?

Ezenkívül a Biblia számtalanszor levezeti az egyes családfákat Ádámig visszamenoleg, például Dávidét. Ön mely névtol felfele tekinti jelképes neveknek, és mely névtol Dávidig konkrét személyeknek az egyes megnevezetteket?

Elore is köszönöm válaszát!

Viva

Válaszol: Raj Tamás
Válasz:
Kedves Viva! Eloször is, nem azt állítottam, hogy nem konkrét név, és azt sem mondtam, hogy Ádám embercsoport volna, hanem azt mondtam, hogy egyáltalán nem név Ez a szó embert jelent, a héber szónak nincs noneme, és nincs többes száma. Többes számban úgy mondják: bné ádám = ember fiai. Ennek s problémának semmi köze a nemzetségtáblákhoz. Üdvözlettel: R.T.
Kérdés:

Miért tesznek a zsidó temetoben kavicsot a sirra?
Miért nem ajánlott virágot vinni a sirra?

Válaszol: Raj Tamás
Válasz:
Erre a kérdésre már többször részletesen válaszoltam. A lényeg: élo kapja a virágot, a halottnak szerintünk csak holt dolgot vihetünk. Üdvözlettel: R.T.
Kérdés:

Tisztelt Raj Tamás Forabbi!

Tudna-e nekem segíteni abban, hogy hol csináltathatnék magamnak, Kahane Chai / JDL karszalagot?

Interneten egyedül Amerikából lehet rendelni, egy rokonom aki nemrég jött haza Izraelbol (8 év után) pedig azt mondta, hogy ez tiltott dolog Izraelben, és van tapasztalat annyi év után, több izraeli zsidó barátom is szintén megerosített ebben.

Internetes karszalag forgalmazók pedig csak nagy mennyiségben gyártanak.

Hashem áldását kérem Önre,
Péter

Válaszol: Raj Tamás
Válasz:
Kedves Péter! Nem ismerem ezt a jelet, de a Kabbala boltban különféle chai jelképeket talál. Üdvözlettel: R.T.
Kérdés:

Kedves Rabbi! Érdekelne, ha emberek vagy nemzetek bunben élnek, azaz nem tartják az Isten parancsait és törvényeit, akkor következmény lehet e számukra itt a Földön boldogtalan emberi élet, akár lelki halál vagy egyszeruen a nemzet megszunése hosszú távon? És lenne egy más jellegu kérdésem is: Istenhez való imával lehet e az érzékenységemet / szeretetemet növelnem az embertársaim irányába vagy teljesen tudatosan "kell csinálnom a szeretetet"? Tudna módszert rá? Köszönöm a válaszát! Attila

Válaszol: Raj Tamás
Válasz:
Kedves Attila! A szeretetet gyakorolnunk kell az életben, a mindennapokban, embertársaink iránt. A héber Biblia legfobb parancsolata szerint „szeresd felebarátodat, mint önmagadat!”. Egy ókori zsidó mester szerint a Szentírás lényege: „ami neked nem kívánatos, azt ne tedd az embertársaddal!”. A többi ennek a magyarázata, amit meg kell tanulnia mindenkinek. Üdvözlettel: R.T.
Kérdés:

Tisztelt forabbi úr!
Nem régen beleolvastam a talmud-ba, a zsidók szent könyvébe. Olyan törvényeket láttam, amik nem csupán felháborítóak, hanem egyenesen megtorlást követelnek. Azt már meg is szoktam, hogy goj-oknak nevezi az EMBERT a zsidó, de a NYÍLT PEDOFILIÁT, ILLETVE RABLÁST ÉS BUNCSELEKMÉNYEKET,melyek ellenünk elkövethetnek ( az o elképzelésük szerint ) azon igen meglepodtem. Kirabolhatnak, hazudhatnak, csalhatnak, mi több 3 éves + 1 napos lánygyermekkel is közösülhetnek.. HM?? Én keresztény vagyok ( KONKRÉTAN JEHOVA tanúja.. ) és remélem hamarosan végetvet Ábrahám Izsák és Jákob ISTENE AZ ÖNÖK TÉVELKÉPZELÉSEINEK. Üdv. Egy EMBER

Válaszol: Raj Tamás
Válasz:
Uram, Önt alaposan megtévesztették, mert amit olvasott, nem más, mint közönséges antiszemita hamisítvány! Sajnos, jelenleg büntetlenül lehet terjeszteni! A Talmud egyébként sosem volt szent könyv, hanem az ókor végi zsidóság enciklopédiája, de ilyen törvényeket, leírásokat nem is tartalmaz. Ha kíváncsi a valósi Talmudra, keresse meg honlapunk nyitó oldaláról annak Interneten is olvasható válogatását, vagy szerezze be Molnár Erno fordításában, összeállításában A valódi Talmud címu könyvet. Ezek után minden bizonnyal megbánná a nekem címzett bántó szavait. Üdvözlettel: R.T.
Kérdés:

Tisztelt Forabbi úr!
Olvastam hogy a zsidó valláson belül is vannak irányzatok, csak arra vagyok kíváncsi hogy Ön vagy a magyarországi zsidók általában melyik irányzathoz tartoznak?
Robi

Válaszol: Raj Tamás
Válasz:
Kedves Robi! A magyar zsidók nagy többsége az úgynevezett neológ irányzathoz tartozik, ami megfelel a mérsékelt konzervatív irányzatnak. Üdvözlettel: R.T.
Kérdés:

szeretnék héberul tanulni ha lehett.

Válaszol: Raj Tamás
Válasz:
Tisztelt Olvasó! Indulnak héber nyelvtanfolyamok is, de szerencsére akár egyedül is el lehet kezdeni. Ehhez ajánlhatom a Héber nyelvkönyv I. kötetét, CD-vel kombinálva kapható. Sot, a kezdeti nehézségek elháríztására egy DVD-t is forgalomba hoztunk, Héber nyelvtanulás címmel. Kapható sok helyen, köztük a VII. Wesselényi u. 13. és a XIII. Hollán u. 25. boltjainkban. Üdvözlettel: R.T.
Kérdés:

Kedves Förabbi!
Dédnagymamám 1889-ben született Ráhel-volt a keresztneve, nagyon fiatalon meghalt.Nagynéném szerint zsidó származású volt,( de még a születési anyakönyvi kivonatot nem láttam)Ön szerint más vallásúak használták ezt a keresztnevet?
Válaszát elore is köszönöm.
Nagy tisztelettel: Béla

Válaszol: Raj Tamás
Válasz:
Kedves Béla! Nem valószínu, ha csak nem Erdélyben született a dédnagymama, mert ott annak idejéb divatos volt bibliai (ószövetségi) neveket adni a keresztény újszülöttnek is. Üdvözlettel: R.T.

 

Oldal: 214 Előző Következő Első Utolsó Összesen: 218
Kérdése van? - kattintson ide