Kérdése van? - kattintson ide
Oldal: 176 Előző Következő Első Utolsó Összesen: 218
Kérdés:

T.Forabbi!Nekem egy elég furcsa kérdésem lenne,nem is tudom,hogy szabad-e ezt kérdezni de megpróbálom.Mit ábrázol az utálatos kép? És ezt tényleg le szokták köpködni?Bocsásson meg hogy ezt kérdezem,de erre sehol nem találtam választ és senki nem is tudta.Mégegyszer bocsánat,és elore is köszönöm.

Válaszol: Raj Tamás
Válasz:
T. Olvasó! (Sajnálom, hogy nem tudom megszólítani, mert elfeledkezett bemutatkozni.) Ilyen kép nincs, és az már csak azért is elképzelhetetlen, mert vallásunk szerint képi ábrázolást zsinagógában, imateremben elhelyezni tilos. Gyanítom, hogy Önt ebben az esetben valami antiszemita kitaláció tévesztette meg. Üdvözlettel: R.T.
Kérdés:

Tisztelt Rabbi. A kérdésem a zsidó temetéssel kapcsolatos.Az édesanyám a zsidó temetöben lesz eltemetve,nem neveltek zsidóként,ezért kevés információm van a temetési szokásokról.Kérdésem a következö:-a hölgyeknek szabad-e nadrágban megjelenni a temetésen?-a temetés alkalmával "BEVÁGÁS"-t kell-e almazni?-ezt a "bevágás"-t kinél alkalmazzák?-ez a "bevágás" mit jelképez? Köszönettel, és TISZTELETTEL várom válaszát,Judit.

Válaszol: Raj Tamás
Válasz:
Kedves Judit! Lehet, csak nem illik a noknek temetésen nadrágban megjelenni. A „bevágás” szokás (a közvetlen hozzátartozók számára), de nem kötelezo. Azt jelzi, hogy gyász jeléül megszaggatom a ruhámat. (Ennek csökevénye a keresztényeknél a mellényre helyezett fekete csík.) Üdvözlettel: R.T.
Kérdés:

T. Forabbi!

Úgy tudom, hogy a Tízparancsolat szerint a hetedik napot kell megünnepelni. Nem a vasárnap a hetedik nap. Akkor a zsidók miért a hatodik napot ünneplik?

Üdvözlettel:
Görbicz

Válaszol: Raj Tamás
Válasz:
Tisztelt Olvasó! Ön rosszul tudja, a hetedik nap a szombat, ez még a nyugat-európai naptárakban is így található, de ami a legfontosabb, a Bibliából ez egyértelmuen kiderül. Javaslom, olvassa el. Üdvözlettel: R.T.
Kérdés:

Kedves Rabbi!Azt szeretném kérdezni öntöl hogy mi a szokás szombaton a zsidó vallásban? Gergo

Válaszol: Raj Tamás
Válasz:
Kedves Gergo! A szombat, mint szent (munkaszüneti és Istennek, szellemi felüdülésnek szánt) nap törvénye, a Bibliában (így a Tízparancsolatban is) megtalálható. Ha a vallási gyakorlat részletesen érdekli, olvassa el honlapunk vallás rovatában „A szombat köszöntése a családban” címu cikkünket, valamint az ott található egyéb cikkeket. Üdvözlettel: R.T.
Kérdés:

Tisztelt Rabbi!
A zsidóknak a konyhájuk ketté van válsztva, hogy két gáztuzhely és két huto van?
Köszönöm: Norbi
Kelt.: 2008.04.14

Válaszol: Raj Tamás
Válasz:
Kedves Norbi! Nem a zsidóknak, csak a kóser háztartást orzo zsidó vallásúaknak a konyhájában találunk külön húsos és külön tejes edényeket és eszközöket, de gázból és hutobol nekik is egy-egy van. Üdv. R.T.
Kérdés:

Kedves Rabbi!Mit jelent a dávid csillag? Mennyi zsidó él Pécsen? Kik a leghíresebb zsidók Magyarországon? Gergo

Válaszol: Raj Tamás
Válasz:
Kedves Gergo! Kérdéseire részletes választ talál honlapunk rovataiban. Keresse meg! Üdv. R.T.
Kérdés:

Kedves Rabbbi!

El kezdtem olvasni a Tórát, és rögtön elakadtam a megértésében. Nem értem,hogy Isten,aki állítólag mindentudó,miért helyezte el a jó és rossz tudásának a fáját?
Nem tudta elore,hogy elbukik az ember?Nekem ebbol egy kisérto Isten jut az eszembe.Annyira fáj,hogy ezt kell mondanom,mert az akkevés hitem is elszáll.
Én mint szülo nem teszem ki a gyerekeimet semmilyen kisértésnek.Lehet,hogy tévúton járok a gondolkodásommal,és ezért kéreem kedves Rabbi,hogy magyarázza ezt el nekem.
Üdvözlettel egy olvasó

Válaszol: Raj Tamás
Válasz:
Tisztelt olvasó! Ön valóban tévúton jár, mert egyrészt nem pontosan olvassa a szent szöveget (nem a tudás fájáról, hanem a jó és rossz, tehát az erkölcsi tudás fájáról van szó), másrészt bibliai alapgondolat, hogy az ember szabad akarattal rendelkezik. Errol, illetve ezekrol a kérdésekrol nemrég megjelent egy könyvem, „Hol lakik Isten?” címmel. Érdemes lenne megszereznie és elolvasnia. Üdvözlettel: R.T.
Kérdés:

Tisztelt forabbi, azt szeretném kérdezni a Déri héber név lehet? És Izrael 60. születésnapját megünneplik a vidéki zsinagógákban is? Köszönöm a válaszát Tamás

Válaszol: Raj Tamás
Válasz:
Kedves Tamás! A Déri név általában magyarosított családnév, de nem tudni, milyen vallású lehetett, aki hajdan ezt a döntést hozta. Üdvözlettel: R.T.
Kérdés:

Tisztelt forabbi, azt szeretném kérdezni a Déri héber név lehet? És Izrael 60. születésnapját megünneplik a vidéki zsinagógákban is? Köszönöm a válaszát Tamás

Válaszol: Raj Tamás
Válasz:
Az elobb nem válaszoltam kérdésének második felére, mivel Ön kétszer küldte el a kérdést, most pótolhatom. A vidéki zsinagógák és közösségek maguk döntenek a megünneplésrol. Üdv. R.T.
Kérdés:

Tisztrlt Rabbi úr!
Valahogy nem értem azt a megjegyzését annak a régen élt rabbinak, és nem is tudom idézni, de a mondanivalója az, hogy a messiás eljövetelét az fogja bizonyítani,hogy többekközött béke lesz aFöldönn.EZ eddig rendben is van. De itt jön az én észrevételem,és bocsásson meg,ha félre hallom,de én úgy hallom ki ebbol mintha a megváltást tolünk emberektol várta volna el az a rabbi és Ön is.De ha ez így értendo,,akkor miért várják a messiást?Akkor nem mi emberek vagyunk a messiások?
Viszont mi nem tudjuk megoldani a dolgokat,csak próbálkozunk.De ha ez így van,akkor miért haragszunk a másikra,hiszen neki is a messiásra lenne szüksége.Viszont az ember nagy erofeszítéssel meg tud változni,de azt o maga érte el,nem a messiás.Akkor hogy van ez pontosan?
Válaszát elore is köszönöm ibolya

Válaszol: Raj Tamás
Válasz:
Kedves Ibolya! Megértem lelki vívódását, de sajnos, Ön valóban félreértette a dolgot. Eloször is: nem valamely rabbi magánvéleményérol, hanem Jesája (Ézsaiás) bibliai próféta ígéretérol van szó, aki szerint a messiás – többek között - akkor jön el, ha nem emel nép a másik nép ellen kardot, és nem tanulnak többé háborút. Ez valóban az emberektol függ, de a Messiást (ekkor majd) Isten küldi, hogy megváltson bennünket, ezért várjuk. Az embernek Istebn szavbad akaratot adott, így sok mindent tehet, de a megváltás mégis a Mindenhatótól függ, Tole várjuk. Üdvözlettel: R.T.

 

Oldal: 176 Előző Következő Első Utolsó Összesen: 218
Kérdése van? - kattintson ide