Rachel asztala

Nagyünnepi ételek

(Raj Ráhel írása)

Már egészen kislány koromban elhatároztam, hogy igazi Jiddise Mame szeretnék lenni. 2009 februárjában megszületett a kisfiam, azóta zöldséget hámozok, főzők, passzírozok, mixelek, és újabb és újabb babaételeken gondolkodom. Esténként megpróbálok meleg ételt tenni a családi asztalra, és persze dolgozom. Hiszen ma a Jiddise Mame csinos, remekül megfőzi mindenki kedvenc ételét, szép közös étkezésekké varázsolja az ünnepeket, vidám anyuka, és dolgozik. Öröm volt kideríteni, hogy ez lehetséges. Sokat segít ezen, hogy a legfinomabb zsidó ételek elkészítése könnyű, az ízük azonban összetett, és benne vannak azok a Jiddise Mamék, akiktől ezeket tanultuk. Mert ezeket az ételeket igazán a párás ablakú konyhákban lehet megtanulni, ahol már csütörtök este fő Sábbátra a húsleves. Ezek az ételek mind hasonlóak azokhoz, amiket a nagymamáink készítettek, csak mindig hozzátettünk valamit magunkból. Én is mindent az édesanyám konyhájában tanultam, és a saját konyhámban egy egészen kicsit másképp megfőztem. Ezeket a recepteket fogom most leírni, és ötleteket, hogyan tegyük az ünnepeket és a hétköznapokat még szebbé mi, mai Jiddise Mamék.
Ros Hasana, az Újév talán a legszebb ünnepünk. Tökéletes alkalom, hogy igazi lakomát készítsünk a családunknak és szeretteinknek, azoknak, akikkel szeretnénk megosztani az ünnep örömét. Nagyon szeretem a nagy, sokemberes lakomákat, és be kellett látnom, hogy megfelelő menü összeállításával, nem is sokkal több a munka.
Az én Ros Hasanai vacsorám, a következőképpen fog alakulni:
Előételnek lazacos gefillte fish-t adok fel, a leves nem lehet más, mint aranyszínű húsleves, a főétel az egészben sült mézes kacsa lesz, természetesen cimesszel. A desszert gyümölcskenyér, mert ebbe a süteménybe lehet a legtöbbféle jó dolgot egyszerre beletenni.
A lazacos gefillte fish szinte pont olyan, mint a hagyományos, csak modernebb, és gyönyörű rózsaszín színe van.
Édesanyám már tengeri halfilével készíti, de én még egy kicsit variáltam rajta. Az eredmény ez lett: 40 dkg lazacfilét bőr nélkül összekeverem 3 tojással, 3 kanál szárított, a színe miatt fontos, hogy lehéjazott, lereszelt barchesszel, vagy zsemlével, 3 kanál nagyon finomra darált mandulával, sóval, fehérborssal, kevés narancslével és egy kis fej lereszelt hagymával. Ezeket összeturmixolom botmixerrel, egészen habosra, és beteszem a hűtőbe pihenni. 2 fej hagymát összevágva, és egy répát karikára vágva bő vízben sóval sokáig főzők, amíg a hagyma szinte teljesen szétfő. Ez kb. 2 óra, ezalatt minden mást elő lehet állítani, és sütni-főzni. Mire a húsleves szépen fő, a kacsa a sütőben puhul, lassan kész az alaplé. Kiveszem a halas masszát a hűtőből. Fontos, hogy legyen elég alaplevem, és lobogó forró legyen. A masszából tenyérnyi hengereket formázok, és beteszem a lébe. Nem baj, ha lágy, annál habosabb lesz. Kb. fél órát főzőm, amikor szép nagyra nőnek, és elég kemények, akkor vannak kész.
Úgy tálalom, hogy a formákat kiveszem, vékony karikákat vágok belőlük, rászűröm a levét, és egy kevés répát, hagymát ráhelyezek. Petrezselyemmel és narancsszelettel díszítem.  Mindenkinek a tányérjára teszem egyenként, így lehet szebben tálalni.
A húslevest később írom le, nem kimondottan újévi étel, maradjon későbbre.

 

A kacsa az est fénypontja. Mézes, hogy édes legyen az évünk, de alapvetően narancsos, és rozmaringos.
Egy narancs levét, összevágott friss rozmaring ággal, kevés narancs húsával, olívaolajjal, sóval, tört színes borssal, sok mézzel összekeverem mozsárban, és jól bekenem vele a kacsát kívül, belül. 2 negyedre vágott hagymát, 2 negyedre vágott narancsot teszek a tepsibe a kacsa alá. A kacsa belsejébe teszek néhány rozmaring ágat, meglocsolom még narancslével, és a tepsibe öntök 2 pohár vizet. Egy nappal előtte berakom a sütőbe, rendesen letakarva alufóliával 1-2 órát párolom. Másnap, a vacsora előtt alufólia nélkül még 1-1,5 órát rásütök, hogy megpiruljon, és szép ropogós legyen a bőre.
Köretnek főtt krumplit, negyede vágva libazsírban megsütök tepsiben, rozmaring ágakkal.

 

 

 

A cimeszhez felteszem a karikára vágott répát, mazsolával, aszalt és kandírozott gyümölcsökkel. Kis fehérbort öntök rá, sóval, borssal, fahéjjal ízesítem. A répát puhára főzőm.


A desszertet csak kevesen tudják egy ilyen lakoma után egyáltalán megkóstolni, ezért is jó a gyümölcskenyér, mert nagyon finom az ünnep alatt nassolni.
5 tojás sárgáját 16 dkg cukorral, 16 dkg margarinnal kikeverek, óvatosan összekeverem a tojások felvert habjával, beleszórok 16 dkg lisztet, és lazán összekeverem. Margarinnal kikent, belisztezett formába öntöm, és rászórom a bögrényi aszalt, kandírozott gyümölcsöt, tört csokoládét, diót, mandulát. 180 fokra előmelegített sütőbe teszem, kb. 20 percre sütni, villával ellenőrzöm, hogy eléggé átsült. Amikor kihűlt, kettévágom hosszában, és csokoládéval bevonom. Nem őzgerinc, hanem hasáb formában szoktam sütni, így ketté tudom vágni, és amikor szeletelem, az eredmény pici, szeretnivaló kis sütemények.
Ez a vacsora leírva talán bonyolult, de megfelelő szervezés mellett már nem az. Csütörtök éjszaka megfő a húsleves, még ha este is kezdek hozzá. A maceszgombócot csak másnap teszem bele. A gefillte fis csütörtök este már a hűtőben, vacsorára csak melegíteni és tálalni kell. A kacsa az ünnep bejöveteléig ropogósra sül a körettel, a cimesz, ha csütörtökön elmarad, másnap sem tart  sokáig.. A sütemény sem hosszú idő, csak meg kell szervezni, hogy legyen ideje a kacsán kívül megsülnie a sütőben, és szépen megdermedjen rajta a csokoládé. Ez a konyhában töltött idő nem olyan sok, de hozzátartozik az ünnepekhez. A mi ablakaink is párásak lesznek, a mi gyerekeink is ott téblábolhatnak, kóstolgathatnak a konyhában, ahogy mi tettük, az apukától is biztos kapunk egy kedves mosolyt, ölelést, mert a család kedvére teszünk. A mi feladatunk, Jiddise Maméknak, hogy az ünnepi vacsorával továbbvigyük a hagyományokat, összetartsuk a családot.              ,

 
WEBSHOP
Kabbala

Rachel asztala