Levesek, levesbetétek

LEVESEK, LEVESBETÉTEK

Aranyleves

Hozzávalók: l tyúk, 4 l víz, 1 hagyma, 3 szál sárgarépa, 2 szál fehérrépa, 1 karalábé, 1 zellergumó, 1 csomó petrezselyem, kis darab gyömbér, szemes bors.

A feldarabolt tyúkot hideg vízben fõni tesszük, ha forr, a szürkés habot leszedjük, majd a megtisztított zöldséget, fûszert hozzáadjuk. Lassú tûzön 2-3 órán át fõzzük, majd cérnametélttel vagy maceszgombóccal tálaljuk.


Húsleves

Hozzávalók: 1 kg marhahús, 1 kg levescsont, 3 szál sárgarépa, 2 szál fehérrépa, 1 db karalábé, 1 db zeller, néhány levél kelkáposzta, 1 fej vöröshagyma, 2-3 db gomba, só, 5-6 szem bors, ízlés szerint darab gyömbér.

A húst és a csontot hideg vízben fõni tesszük, ha forr, habját leszedjük, és belerakjuk a megtisztított, felvágott zöldséget. Fûszerezzük, majd lassú tûzön puhára fõzzük. Tésztával vagy maceszgombóccal tálaljuk, a húst pedig mártással adhatjuk fel.


Tavaszi raguleves

Hozzávalók: 2 csirkeaprólék, vagy fél kg kockára vágott borjúhús, negyed kg fejtett borsó, 1 zsenge újkaralábé, negyed kg gomba vagy spárga, 1 csokor petrezselyem, 2 kanál liszt, 3 evõkanál liszt, só.

Az apróra darabolt zöldséget a finomra vágott petrezselyemmel megpároljuk az olajban, meghintjük a liszttel, majd felengedjük vízzel. Beleadjuk a húst, majd puhára fõzzük. Galuskával tálaljuk.


Zöldségleves

Hozzávalók: 1 kisebb fej káposzta, 2 liter csontleves, 3 szál sárgarépa, 1 karalábé, 1 zellergumó, 3-4 paradicsom.

A zöldségeket apróra vágjuk, a káposztát a húslevesben félig puhára fõzzük, majd hozzáadjuk a többi zöldséget. A darabokra vágott paradicsomot az utolsó percekben adjuk a levesbe.


Savanyúkáposzta leves

Hozzávalók: 1 kg marhahús, 1 evõkanál libazsír 2 fej hagyma , 1 kg savanyúkáposzta, 2 l víz, 2 nagyobb, kockára vágott burgonya, só, bors.

A zsírban aranysárgára pirítjuk az apróra vágott hagymát, beletesszük a kockára vágott marhahúst, a savanyúkáposztát, és kb. két órán át fõzzük. Ezután hozzáadjuk a burgonyát, s addig fõzzük, amíg megpuhul.


Tejes burgonyaleves

Hozzávalók: 3 nagy burgonya, kockára vágva, l szál sárgarépa, l fej hagyma, 1 szál fehérrépa, só, bors, l liter víz, 3 evõkanál gersli, 2 szál zeller, l pohár tejfel 1 bõ evõkanál vaj, 1 evõkanál liszt.

A hagymát apróra vágjuk, majd a vajban sárgára pirítjuk. Belerakjuk a gerslit, a kockára darabolt burgonyát és zöldséget. Megforgatjuk, majd a liszttel megszórjuk. Felöntjük vízzel, sózzuk, borsozzuk, és addig fõzzük, amíg a gersli megpuhul. Lassan hozzáadjuk a tejfelt és forrón tálaljuk.


Tejes bableves

Hozzávalók: fél kg fejtett bab, 2 szál sárgarépa, l szál fehérrépa, l szál zellerlevél, 1 gerezd fokhagyma, l babérlevél, 5-6 szem bors, 1 egész zöldpaprika, l paradicsom, só, 2 dl tejfel, 2 evõkanál liszt.

A babot és a megtisztított, felvágott zöldségeket a fûszerekkel együtt fõni tesszük. Amikor minden hozzávaló csaknem puha, a tejfelt a liszttel alaposan összekeverjük, és lassan a forró levesbe öntjük. Még néhány percig fõzzük, és ízlés szerint ecettel tálaljuk.


Zöldborsó leves

Hozzávalók: fél kg zsenge borsó, 2 szál répa, 1 szál fehérrépa, 1 csokor petrezselyem, 3 evõkanál olaj, 2 evõkanál liszt, só, ízlés szerint cukor.

A borsót, a karikára vágott zöldséget és a finomra vágott petrezselymet olajon megpároljuk, liszttel meghintjük. Felengedjük vízzel, és puhára fõzzük. Tojásos galuskát fõzünk bele.


Spárgaleves (tejes)

Hozzávalók: fél kg tisztított, apróra darabolt spárga, l csokor petrezselyem, só, cukor, 2 dl tejfel, 2 kanál liszt.

A spárgát apróra vágott petrezselyemmel fõni tesszük, sóval, cukorral ízesítjük, majd ha már csaknem puha a tejfelbe kevert liszttel elkeverjük. Vajas galuskát fõzünk bele.


Sóskaleves (tejes)

Hozzávalók: kb. 30 dkg tisztított sóska, 3 evõkanál olaj, 2 kanál liszt, 2 dl tejfel, só, cukor.

A sóskát az olajon megpároljuk, meghintjük a liszttel, majd felöntjük egy kevés vízzel, s a tejfellel együtt összeturmixoljuk. Sózzuk, cukrozzuk ízlés szerint, s rövid forralás után pirított zsemlyekockával tálaljuk.


Meggyleves (tejes)

Hozzávalók: fél kg meggy, 2 dl tejfel, 2 dl tejszín (elhagyható), 2 evõkanál liszt, só, cukor, fahéj, szegfûszeg, kis darab citromhéj.

A meggyet a fûszeres vízben megfõzzük, hozzáöntjük a lisztes tejfelt, majd rövid forralás után beleöntjük a tejszínt. Kihûtve tálaljuk.


Meggyleves (páros)

Hozzávalók: fél kg meggy, 2 tojás, 2 kanál liszt, só, cukor, fahéj, szegfûszeg.

A tojásfehérjét habbá verjük, beleszórjuk a lisztet, összekeverjük a cukorral elkevert sárgájával, majd lassan, állandó kevergetés mellett hozzáadjuk a forró meggylevest. Vigyázzunk, fordítva nem lehet, mert ha a lébe keverjük a tojást, akkor az csomós lesz!


Sárgaborsó leves

Hozzávalók: 50 dkg sárgaborsó, 50 dkg csirkeaprólék, 2 l víz, 2 teáskanál só, l csokor petrezselyem, l db zellergumó, 2 szál sárgarépa, 1 karalábé, bors, 2 gerezd fokhagyma.

A sárgaborsót éjszakára beáztatjuk. Az aprólékot kb. 2 liter sós vízben fõni tesszük, majd forráskor a szürke habot leszedjük. Hozzáadjuk a sárgaborsót és a zöldséget, majd puhára fõzzük. Kivesszük a húst, majd a sárgaborsót és a zöldséget szûrõn áttörjük. Borssal és péppé zúzott fokhagymával ízesítjük.


Lencseleves

Hozzávalók: 2 csésze lencse, 2 1/2 liter víz, 2 fej hagyma, 2 evõkanál libazsír, 2 evõkanál liszt, 2 szál sárgarépa, só, bors, 1 babérlevél, l szál kóser kolbász.

A lencsét beáztatjuk, majd lassú tûzön fõzzük. Hozzáadjuk az apróra vágott répát és a fûszereket. Amikor már csaknem puha, a zsírból és a lisztbõl rántást készítünk, és a lencsét berántjuk. A kolbászt karikára vágjuk, és a levesbe tesszük. Még néhány percig fõzzük.


Gerslileves

Hozzávalók: 1 kg leveshús (lehet marha, pulyka, vagy tyúk), 20 dkg fehér bab, 20 dkg vegyes zöldség, 1 fej hagyma, l0 dkg gomba, 4 evõkanál gersli, 2 l víz, só, bors.

A babot éjszakára beáztatjuk. A kockára vágott húst a babbal egy óráig elõre fõzzük. Hozzáadjuk az apróra vágott hagymát, zöldséget, gombát és a gerslit. Sózzuk, borsozzuk. Addig fõzzük, amíg a hozzávalók megpuhulnak.


Borscs

Hozzávalók: 3 l víz, 1 kg marhahús, 1 kg marhacsont, 8 db hámozott, reszelt cékla, 2 apróra vágott hagyma, 3 gerezd zúzott fokhagyma, 1 evõkanál só, 3 evõkanál cukor, l citrom leve. 2 tojás.

A húst és a csontot fõni tesszük, majd forráskor lehabozzuk. Beleadjuk a reszelt céklát, a hagymát és a fokhagymát, sózzuk, majd mérsékelt hõfokon, 2 órán át fõzzük. Hozzáadjuk a cukrot, a citromlevet, és még fél órát fõzzük. A két nyers tojást villával felverjük, s tálalás elõtt a forró levesbe öntjük.


Csorba

Hozzávalók: 2 szál sárgarépa, 2 szál fehérrépa, l zellergumó, l szál póréhagyma, l doboz paradicsompüré, 2 l víz, só, bors, lestyánlevél.

A húsgombóchoz: 30 dkg darált marhahús, 1 csésze fõtt rizs, l tojás, só, bors.

A zöldségeket szálasra vágjuk, s a vízben fõni tesszük. Hozzáadjuk a paradicsompürét, a fûszereket, s elkészítjük a gombócokat. Összekeverjük a hozzávalókat, majd kis gombócokat formálunk. Amikor már csaknem puhák a zöldségek a forró levesbe belerakjuk a gombócokat. Még kb. 20 percig lassan fõzzük.


Halikraleves

Hozzávalók: 50dkg halbelsõ, l közepes fej hagyma, l szál sárgarépa, 4 evõkanál olaj, só, pirospaprika, babérlevél.

A hagymát apróra vágjuk, olajban üvegesre pároljuk, belereszeljük a sárgarépát, hozzáadjuk a paprikát, felöntjük vízzel, beletesszük a halbelsõt és a babérlevelet, majd kevés ideig fõzzük.


Zöldséges halleves

Hozzávalók: 20 dkg fagyasztott tonhal, 3 szál sárgarépa, 1 szál fehérrépa, l nagy fej hagyma, 5 evõkanál vaj, 2 kanál liszt 3 tojás, 1 marék mazsola, 3 evõkanál õrölt dió, só, cukor, bors, kevés õrölt gyömbér, kb. l0 evõkanál maceszdara.

Az apróra vágott hagymát 2 kanál vajban üvegesre pároljuk, a liszttel megszórjuk, majd vízzel felengedjük. Hozzáadjuk a megtisztított, feldarabolt zöldséget, a mazsolát, a halat, ízlés szerint sózzuk, cukrozzuk. Amikor a hal megfõtt, villával összetörjük, összekeverjük a tojással, a vajjal, a darált dióval, a fûszerekkel, s annyi maceszdarával, hogy sûrû masszát kapjunk. A zöldséges levet forrásig hevítjük, majd beletesszük a masszából készült gombócokat. Kb. l5 percig fõzzük, ezúttal kisebb tûzön.


Hagymaleves

Hozzávalók: 3 fej hagyma, 4 evõkanál olaj, 3 evõkanál liszt, só, 2 dl tejfel, 5 dkg reszelt sajt.

A hagymát olajon üvegesre pároljuk, meghintjük liszttel, megsózzuk, s rövid ideig fõzzük. Összekeverjük a tejfellel, s pirított zsemlekockával és reszelt sajttal tálaljuk.


Mediterrán sárgaborsóleves

Hozzávalók: 20 dkg sárgaborsó vagy lencse, l nagy fej hagyma, l szál sárgarépa, kis darab zeller, 3 evõkanál olaj, só, bors, keleti kömény.

A sárgaborsót kávéõrlõn ledaráljuk, a hagymát és a zöldségeket szálasra vágjuk, s az olajon megforgatjuk. Felöntjük vízzel, sózzuk, fûszerezzük, majd puhára fõzzük. A sûrû levest tejfellel vagy citromlével tálaljuk.


LEVESBETÉTEK

Maceszgombóc (knédli)

Hozzávalók: 3 tojás, 3 csapott evõkanál zsír, kb. 9 evõkanál maceszdara, só, bors, õrölt gyömbér.

A tojásokat jól összekeverjük a zsírral, beleszórjuk a fûszereket, és hozzáadjuk a maceszdarát. Rövid ideig állni hagyjuk, majd vizes kézzel gombócokat formálunk, és a forró levesbe helyezzük. Néhányszor megforgatjuk, mintegy 15 perc múlva tálalhatjuk. Készíthetjük kevesebb darából és a forró levesbe mártott, majd összemorzsolt maceszlapból is.


Maceszgombóc (tejes)

Hozzávalók: 1 tojás, l evõkanál vaj, só, bors, 3-4 evõkanál maceszdara.

A hozzávalókat összekeverjük, s a forró levesbe apró gombócokat formázunk.


Tojásos galuska

Hozzávalók: l tojás, l kávéskanál libazsír, 2 kanál liszt, só, csipet pirospaprika.

A hozzávalókat összekeverjük, s a forró levesbe kiskanállal beleszaggatjuk.


Kreplah

Hozzávalók: 2 csésze liszt, 2 tojássárgája, csipet só, fél csésze víz, a töltelékhez: 1 csésze apróra vagdalt fõtt hús, l fej hagyma, 1 tojás, 1 evõkanál morzsa, 2 evõkanál olaj, só, bors.

A hagymát lereszeljük, majd az olajon megpároljuk, hozzáadjuk az apróra vágott fõtt húst, és még néhány percig kis lángon fõzzük. Levesszük a tûzrõl, hozzáadjuk a morzsát, a tojást és a fûszereket. Amíg teljesen kihûl, elkészítjük a tésztát: a lisztet, a vizet, a tojássárgáját és a sót összegyúrjuk, és késfok vastagságúra nyújtjuk. Késsel vagy derelyeszaggatóval négyzetekre vágjuk, megtöltjük, majd háromszögletûre hajtogatjuk. A szélét gondosan összenyomjuk, nehogy kiessen a töltelék. Sós vízben kifõzzük, majd tálalás elõtt a levesestálba helyezzük.


Ereszték

Hozzávalók: l tojás, l kiskanál víz, 2 kanál liszt, só.

Összekeverjük a fenti anyagokat egy kis tálkában, majd lassan a forró levesbe csorgatjuk.


Sült borsó

Hozzávalók: 1 tojás, 2 kanál liszt, só, olaj a sütéshez.

Összekeverjük a tojást, a lisztet és a sót, majd kiskanállal a forró olajba adagoljuk. Gyorsan kiszedjük, s az olajat lecsepegtetjük. Külön tálaljuk a leveshez.


Pészahi palacsinta

Hozzávalók: 1 tojás, 1 kanál burgonyaliszt vagy maceszliszt, só, olaj a sütéshez.

A hozzávalókat összekeverjük, serpenyõben olajat melegítünk, és a masszát szétterítjük. Mint a palacsintát megfordítjuk, kivesszük, és vékony csíkokra vágjuk. Külön tálaljuk a leveshez.


Pirított zsemlekocka

Hozzávalók: 1 db szikkadt zsemle, kevés olaj.

A zsemléket apró kockára vágjuk, olajjal kikent tepsin a sütõben megpirítjuk.

 
WEBSHOP

judaica.hu

 

Kabbala