Hírek, információk

A németek már 1952-ben tudtak Eichmann hollétéről


Az amerikai és német hírszerző szolgálatok már 1952-ben, azaz közel egy évtizeddel elfogása előtt pontosan tudták, hogy hol bujkál a náci holokauszt kitervelésében kulcsszerepet játszó Eichmann - derül ki a titkosítás alól frissen feloldott dokumentumokból.

Bővebben...

 

Megemlékezés a budapesti gettó felszabadulásának 66. évfordulóján

A  Budapesti Zsidó Hitközség és az Autonóm Ortodox Izraelita Hitközség a budapesti gettó felszabadításának 66. évfordulója alkalmából megemlékezést tart 2011. január 18-án, kedden délelőtt 10 órától a Herzl téren (A Dohány utcai zsinagóga mellett)

Bővebben...

 

Százezreket fenyeget a példátlan tűzvihar Izraelben

Megállíthatatlannak tűnik egyelőre az észak-izraeli tűzvész, amely péntek reggel megközelítette Haifa egyik elővárosát is. Izrael nemzetközi segítséget kért, miután a hadsereg bevetésével sem tudták stabilizálni a helyzetet. Egyes helyeken ötven kilométeres sebességgel terjed a több emelet magas, összefüggő tűzfal.

Bővebben...

 

Polgár László emlékére

Emléktáblát avattak a szeptemberben elhunyt nemzetközi hírű Kossuth-díjas operaénekes, Polgár László tiszteletére csütörtökön a Dohány utcai zsinagógában.

Bővebben...

 

Interneten gyűjtik a jiddis emlékeket

Egymillió jiddis nyelven írt könyvet mentett meg a pusztulástól az Egyesült Államokban működő Yiddish Book Center, amelynek fő célja lehetővé tenni a hozzáférést egy eltűnőben lévő zsidó kultúrához.

A központ létrehozója, Aaron Lansky a 21. századi technológia segítségével kívánja feltámasztani azt a zsidó nyelvet és kultúrát, amelyet a 20. században csaknem megsemmisített az elnyomás, az üldöztetés és a tömeggyilkosság.

Bővebben...

 

Magas rangú kitüntetést kapott Nemzeti ünnepünkön Deutsch Róbert főrabbi

Minden állami díj a nemzet csöndes hódolata az örök értékek előtt, a szépség, az eredményesség, a tisztesség előtt – mondta Schmitt Pál köztársasági elnök pénteken a Parlamentben az állami kitüntetések átadása előtt.

 

Schmitt Pál, a Magyar Köztársaság elnöke – Orbán Viktor miniszterelnök előterjesztésére –, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége vezetői javaslatára nemzeti ünnepünk, október 23-a, az 1956-os forradalom és szabadságharc 54. évfordulója alkalmából, a Magyar Köztársaság Érdemrend Középkeresztje (polgári tagozata) kitüntetést adományozta: Az ősi hagyományok tiszteletben tartása és ápolása, a közösség összekovácsolása, a vallásos zsidó élet fenntartása, szervezése érdekében végzett tevékenysége elismeréseként Deutsch Róbert főrabbinak, a Budapesti Rabbiság igazgatójának, a Rabbitestület vezetőjének. Deutsch Róbert főrabbi 1956. augusztus 26-án született, az Országos Rabbiképzőn 1982-ben fejezte be tanulmányait, több évig dolgozott a Dohány utcai zsinagógában, majd 1988 végétől a Bethlen téri zsinagóga vezetését vette át.

Bővebben...

 

Megoldódni látszik a Holt-tengeri tekercsek rejtélye?


Egy kehelybe vésett rejtjeles felirat megfejtése, az ősi, alagútnak is használt jeruzsálemi csatornahálózat felfedezése és más – detektívmunkához hasonlító – régészeti feltárás segíthet megoldani a Biblia egyik legnagyobb rejtélyét: ki írta a Holt-tengeri tekercseket?

Bővebben...

 

Gyerekek

Caesareaban monumentális óvoda épült a gyerekek örömére, tanítására, fejlesztésére, ahogy ezt a hazai oldalakon is olvashattuk (hvg.hu). Hozzászóló honfitársaink nem mulasztották el megjegyezni, hogy ez másképp van a "megszállt területeken". Valóban másképp van ott, sajnos, ahol az elvakult gyűlölet mozgatja a világot. Az alábbi videón lévő gyerekek közül néhányan uzsonna helyett szöges bombát visznek át az iskolatáskában, hogy halálukkal minél több embert megöljenek. A szegény kis mártírok családja dollárezreket kap... Sajnos erről keveset ír az arab olajnak lekötelezett világsajtó, az amúgy is elfogult emberek meg egészen más tájékoztatást kapnak.

 

 

 

 

 

15 millió dollárt kapott Auschwitz

Az Egyesült Államok 15 millió dollárral (12 millió euróval) szándékozik hozzájárulni a múzeumként működő auschwitz-birkenaui volt náci koncentrációs és megsemmisítő tábor, az emlékhely fenntartásához - jelentette be szombaton Hillary Clinton amerikai külügyminiszter, amikor látogatást tett a zsidómentő német iparmágnás, Oskar Schindler egykori krakkói gyárában.

Bővebben...

 

Megemlékezés az első auschwitzi zsidó foglyokról

Csaknem ezren - köztük volt foglyok - emlékeztek istentisztelettel és koszorúzással az egykori Auschwitzban (lengyel nevén Oswiecim) arra, hogy 70 évvel ezelőtt, 1940. június 14-én futott be Tarnówból az első, főleg politikai foglyokat - lengyeleket, köztük zsidókat - szállító transzport a náci haláltáborba.

Bővebben...

 

Múzeum nyílt Schindler krakkói gyárában

"A krakkói történeti múzeum egyik fiókintézményét avatjuk fel Oscar Schindler hajdani Emalia üzemében" - mondta Marta Smietana, a múzeum illetékese a francia hírügynökségnek. Pénteken nyílt meg itt a nagyközönség előtt az a multimédiás kiállítás, amely bemutatja, milyen volt a mindennapi élet Krakkóban a II. világháború alatt, 1939 és 1945 között - tette hozzá.

Bővebben...

 

Tanulmány igazolja a zsidóság földrajzi eredetét

A legújabb kutatási eredmények szerint a zsidóknak közös genetikai eredetük van a ciprusiakkal és a drúzokkal, és a tanulmány igazolja a zsidó diaszpóra erős DNS-folytonosságát is, amely annak ellenére maradt fenn, hogy tagjai hosszú ideje távol élnek a Közel-Kelettől.

Bővebben...

 
WEBSHOP
Kabbala