Pészachi ételek

Pészachi ételkülönlegességek

A legnagyobb kulináris kihívás a pészachi ételek kitalálása és elkészítése. Nehezített pályán kell játszani, mert ilyenkor jóval kevesebb és nehezen beszerezhető alapanyag áll rendelkezésre. Persze, hamarosan kiderül,  kenyérfélét, lisztet, hüvelyest, ecetet elfelejtve is milyen csodás ételeket lehet főzni. Az ünnep egyik elengedhetetlen kelléke a húsleves, nélküle amúgy sincs még szombat sem, nálunk legalábbis. Húslevest sokféléből lehet főzni, mindegyik egy kicsit más, de a hatás ugyanaz. Nem mindegy, miben főzzük. Sok éven át zománcos fazekam volt, most a rozsdamentesre esküszöm. Soha semmi mást nem főzök benne. Sajnos géppel nem lehet elmosni, mert a hosszú főzéstől vízkő tapad rá, ennyit a jó pesti vízről… Leggyakrabban marhahúsból főzöm, legfinomabb a jó zsíros szegy, amelyet levesben tálalva adok fel. Jó a csontleves is, ezt rövidebb ideig lehet főzni, ha viszont a főfogás a mártásos hús, akkor stefániából főzöm. Szeretjük a tyúklevest is, ilyenkor a főtt melle húsból false fist gyártunk. A többi baromfi-húsleves nálunk nem pészahi téma.

 

HÚSLEVES
Hozzávalók:

  • 1 kg marhahús,  szegy vagy stefánia
  • 4-5 sárgarépa
  • 2-3 fehérrépa,
  • negyed zeller több darabban
  • fél karalábé, több darabra vágva
  • 1 kis fej hagyma, elhagyható.
  • 1 kis darab egész gyömbér, lehet friss, vagy szárított,
  • só, bors

Máskor gombát, kelbimbót is teszek a levesbe, de ilyenkor nem szoktunk. A levest a szokásos módon készítem, a húst hideg vízben rakom fel, magas fokra, amikor feljön a szürkés hab, még forrás előtt, alacsonyabb hőfokra állítom, lehabozom, belerakom a zöldséget-fűszert és villanytűzhelyen 6. fokozaton főzöm kb. 8 órán át.

 

MACESZGOMBÓC
A legtöbb helyen már családon belül is vitát okoz, milyen legyen az ünnepi gombóc. Nálunk is két tábor van, az egyik a nagy, puha, inkább gyömbéres gombócot kedveli, a másik a kisebb borsosabb keményebbet. Van, akimacesz libazsírral főzi, szerintem is ez a jó, de lehet olajjal, sőt a leves tetejéről lehalászott zsírocskával is főzni. Lehet darából –ez a célszerűbb, de lehet egész tábla maceszból is készíteni. Mellesleg az itt kapható kóser izraeli maceszliszt túl apró, ez inkább a keményebb gombócnak kedvez. Mi mozsárban törünk hozzá egész maceszt, így lesz jobb az állaga.
Hozzávalók:

  • 3 egész tojás,
  • 3 csapott evőkanál libazsír,
  • 9-10 evőkanál maceszdara,
  • só, őrölt bors, gyömbérpor

A tojást a zsírral és a fűszerekkel jól elkeverem, majd belerakom a maceszdarát. Ha túl finom a liszt kevesebbet teszek bele, a mennyiséget nylonzacskóban vagy mozsárban apróra tört táblamacesszal pótolom. A masszát legalább fél órát állni hagyom, majd a levest felforralom, a gombócokat vizes kézzel beleformálom, a hőfokot lejjebb viszem, és minimum 20 percig főzöm, közben merőkanállal óvatosan megforgatom őket. Régebben leves porból készített löttyben  főztem ki a gombócokat, mert akkor még nagyritkán bizony előfordult, hogy maceszfőzelék lett, ami nagyon kínos, bár a család azt is elpusztította.
Másik jó levesbetét a palacsinta, amit burgonya lisztből lehet készíteni, nagyon egyszerű.

LEVESBETÉT
Hozzávalók:

  • 1 egész tojás,
  • 2 csapott kanál burgonya liszt,
  • pár csepp olaj,
  • só, bors,
  • olaj a sütéshez.

A tojást a liszttel, olajjal fűszerekkel elkeverem, palacsintasütőben kevés olajt hevítek, körbeforgatom, hogy mindenhova jusson, és a masszát szétterítem. Szépen felemelkedik, ekkor megforgatom, megsütöm a másik oldalát is, majd deszkára csúsztatom és vékony csíkokra vágom.

MARHAHÚS SZÉDER ESTÉRE
Hozzávalók.

  • 1 kg stefánia,
  • 2 nagy fej hagyma,
  • 1 zöldpaprika,
  • 1 paradicsom,
  • só, bors,
  • 2 evőkanál olaj.

A húst felszeletelem, oldalait sózom, borsozom. A hagymákat felkarikázom, a paprikát, parit feldarabolom. Fontos, hogy olyan lábast használjunk, amelyiknek nem műanyagból van a füle, vagy a tetején a fogó, mert az megolvad a sütőben. A lábos aljába öntöm az olajt, tegyünk rá egy sor hagymát egy sor húst, hagymát, közé a paprikát-parit. Megint hús következik, a tetejére pedig hagyma. Beteszem a sütőbe, közepes lángra, egyelőre nem öntök rá vizet! Legalább 3 órán át hagyom a sütőben, vizet csak akkor öntök rá, ha nagyon lefogyott. Hagymás tört burgival, vagy maceszos tarhonyával tálalom

t

HAGYOMÁNYOS ÉTELEK REGGELIRE-VACSORÁRA

LATKESZ
Hozzávalók:

  • személyenként 2 egész tojás,
  • 1 kiskanál olaj,
  • 2 evőkanál maceszdara,
  • só, bors,
  • olaj a sütéshez.

A  tojásokat felütöm, hozzáadom az olajt, fűszereket, maceszdarát, majd villával jól felverem. Palacsintasütőben felmelegítem az olajt, nem túl sokat és nem nagyon forróra, nehogy megégjen, majd beleöntöm a masszát. Lepény formájúra körberázom, megsütöm, átfordítom és készre sütöm.
Évközben gyors ebédnek is esszük, ilyenkor a fiam ketchupot ken rá, van, aki lekvárral szereti vagy vajkrémmel, szerintem anélkül is finom.

BUNDÁS MACESZt2
Hozzávalók: (személyenként)

  • 1 levél macesz,
  • 1 egész tojás,
  • só, bors,
  • olaj a sütéshez.

A maceszt forró vízzel leöntöm, csíkokra töröm, majd a felvert tojásba mártom, és az olajban kisütöm.

KREMZLI
Hozzávalók: 2 tojás, 3-4 kanál maceszdara, cukor, fahéj, 1-2 kanál darált dió, vagy reszelt narancshéj, narancslé, olaj a sütéshez.
A hozzávalókat összekeverem, hogy jól formálható massza keletkezzen, lapított gömböket formázok, és olajban kisütöm. Gyakran forgassuk meg, mert szeret odaégni. 
Lehet úgymond zsemlét is sütni, amit magunkkal is vihetünk, megkenve.

PÉSZAHI ZSEMLE
Hozzávalók:

  • 1/3 csésze olaj,
  • 2/3 csésze víz,
  • 1 csésze maceszliszt,
  • só, kis kanál cukor - ez elhagyható,
  • 3 egész tojás. (1 csésze  2,5dl)

A vizet az olajjal, sóval, cukorral felforralom, leveszem a tűzről, hozzáadom a maceszlisztet, és addig keverem, amíg le nem válik a fazék faláról, és a tojásokat egyenként hozzákeverem. A sütőt  210 fokra felmelegítem, a masszából  kb 10 gömböcöt rakok a kikent tepsire, egymástól jó távolra, mert megnő, Beteszem a sütőbe, és 10 percig nem nyitom ki a sütő ajtaját, majd szép sárgára sütöm. Elkészítése hasonló a képviselőfánkéhoz, csak persze
maceszlisztből készül, liszt helyett.

MACESZTORTAt4
Hozzávalók:

  • piskótához 10 tojás, különválasztva,
  • 5 evőkanál maceszliszt,
  • 2 mokkáskanál sütőpor,
  • 3 evőkanál darált dió,
  • 2 evőkanál kakaópor,
  • 1 kupica pálinka (elhagyható, bár az alkohol kisül belőle)
  • 4 evőkanál narancslé,
  • 3 evőkanál olaj,
  • 10 evőkanál cukor,
  • a krémhez 1 tojás,
  • 4-5 evőkanál kakaópor,
  • 5-6 evőkanál cukor,
  • kis víz,
  • 25 dkg margarin.

A tojásfehérjét kemény habbá verjük, a sárgáját felverjük a cukorral, olajjal, narancslével és pálinkával, óvatosan bekeverjük a habba, beleszórjuk a diót, kakaóport és a sütőporral kevert maceszlisztet. Kikent tepsiben,180 fokon sütjük. A krémhez felütjük a tojást egy lábosba, belekeverjük a kakaóport, a cukrot, ha túl sűrű, kis vizet öntünk hozzá. Kis lángon felfőzzük, majd beleolvasztjuk a margarint. Hűtőben keménnyé fagyasztjuk, majd habverővel felverjük. A piskótát kettévágjuk, a krémmel megtöltjük, a tetejét is megkenjük, diódarabkákkal díszítjük.

 
WEBSHOP

judaica.hu

 

Kabbala